predjelo: KRUMPIR SALATA SA RUKOLOM
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 50 dag krumpira
- 30 dag rukole
- maslinovo ulje
- 1 luk
- acceto balsamico ili ocat – prema želji
- limunov sok – prema želji
- sol
- papar
Skuhajte krumpir u ljusci u posoljenoj vodi, zatim ga ogulite i izrežite na tanke šnite. Posolite, popaprite. Nekoliko puta ulijte malo maslinovog ulja da krumpir dobro upije ulje. Operite listiće rukole, natrgajte ih i umiješajte u salatu. Dodajte luk narezan na kolutiće, malo limunovog soka i acceta ili octa.
*Rukolu možete zamijeniti sa kaparima ili vlascem.
glavno jelo: ISTARSKI RIŽOTO OD ŠPAROGA I PRŠUTA, Istra
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta
- 40 dag riže
- 1 vezica divljih šparoga
- voda u kojoj su se kuhale šparoge
- 10 dag pršuta ili pancete
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- 2 dl slatkog vrhnja
- ribani parmezan- po želji
- maslinovo ulje
- putar
- sol
- papar
Šparoge očistite, narežite na 2 cm velike komadiće, kratko blanširajte i izvadite sa strane šupljikavom žlicom. Zatim u istoj vodi kuhajte i tvrdi dio stabiljke koji se inače baca kako biste dobili temeljac za podlijevanje rižota. Na zagrijanoj tavici na malo putra i maslinovog ulja, popržite pršut narezan na kockice. Dodajte češnjak, rižu i lagano dinstajte. Podlijevajte vodom u kojoj ste kuhali šparoge. Pred sam kraj dodajte blanširane šparoge i promiješajte. Zatim dodajte slatko vrhnje i kuhajte još par minuta. Posolite, popaprite i poslužite uz ribani parmezan ili grana padano.
desert: KOLAČ BRODA LJEPOTE ( KOLAČ OD ROGAČA I JABUKA)
Omiljena slastica posade i ekipe Broda ljepote
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Vrijeme hlađenja: 2 sata
Temperatura pećnice: 180C
- 1 šalica mljevenih rogača (ili badema, lješnjaka)
- ½ šalice oraha
- 1 šalica ulja
- 1 šalica glatkog brašna
- 1 šalica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 3-4 jabuke
- cimet
Čokoladna glazura:
- 2 – 3 žlice mlijeka
- 1 žlica putra
- 10 dag čokolade za kuhanje
Zagrijte pećnicu na 180C. Ogulite i naribajte jabuke. Izmiksajte sve sastojke zajedno i sipajte u nauljeni i pobrašnjen kalup te pecite u zagrijanoj pećnici 20 – 25 min. U međuvremenu pripremite čokoladnu glazuru: na pari otopite čokoladu sa mlijekom i putrom. Još vrući kolač, zalite sa glazurom. Ohladite ga na sobnoj temperaturi, pa u hladnjaku. Izrežite ga na kocke.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 09.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.