Dnevni meni: srijeda, 9. svibanj, 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: KRUMPIR SALATA SA RUKOLOM

Krumpir salata s rukolom
Krumpir salata s rukolom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 50 dag krumpira
  • 30 dag rukole
  • maslinovo ulje
  • 1 luk 
  • acceto balsamico ili ocat – prema želji
  • limunov sok – prema želji
  • sol
  • papar

Skuhajte krumpir u ljusci u posoljenoj vodi, zatim ga ogulite i izrežite na tanke šnite. Posolite, popaprite. Nekoliko puta ulijte malo maslinovog ulja da krumpir dobro upije ulje. Operite listiće rukole, natrgajte ih i umiješajte u salatu. Dodajte luk narezan na kolutiće, malo limunovog soka i acceta ili octa.

*Rukolu možete zamijeniti sa kaparima ili vlascem.

glavno jelo: ISTARSKI RIŽOTO OD ŠPAROGA I PRŠUTA, Istra

Rižoto sa šparogama i pršutom
Rižoto sa šparogama i pršutom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta

  • 40 dag riže
  • 1 vezica divljih šparoga
  • voda u kojoj su se kuhale šparoge
  • 10 dag pršuta ili pancete 
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • ribani parmezan- po želji
  • maslinovo ulje
  • putar
  • sol
  • papar

Šparoge očistite, narežite na 2 cm velike komadiće, kratko blanširajte i izvadite sa strane šupljikavom žlicom. Zatim u istoj vodi kuhajte i tvrdi dio stabiljke koji se inače baca kako biste dobili temeljac za podlijevanje rižota. Na zagrijanoj tavici na malo putra i maslinovog ulja, popržite pršut narezan na kockice. Dodajte češnjak, rižu i lagano dinstajte. Podlijevajte vodom u kojoj ste kuhali šparoge.  Pred sam kraj dodajte blanširane šparoge i promiješajte. Zatim dodajte slatko vrhnje i kuhajte još par minuta. Posolite, popaprite i poslužite uz ribani parmezan ili grana padano.

desert: KOLAČ BRODA LJEPOTE ( KOLAČ OD ROGAČA I JABUKA)

Kolač od jabuka i rogača
Kolač od jabuka i rogača

Omiljena slastica posade i ekipe Broda ljepote

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 sata

Temperatura pećnice: 180C

  • 1 šalica mljevenih rogača (ili badema, lješnjaka)
  • ½ šalice oraha
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1 šalica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3-4 jabuke
  • cimet

Čokoladna glazura:

  • 2 – 3 žlice mlijeka
  • 1 žlica putra
  • 10 dag čokolade za kuhanje

Zagrijte pećnicu na 180C. Ogulite i naribajte jabuke. Izmiksajte sve sastojke zajedno i sipajte u nauljeni i pobrašnjen kalup te pecite u zagrijanoj pećnici 20 – 25 min. U međuvremenu pripremite čokoladnu glazuru: na pari otopite čokoladu sa mlijekom i putrom. Još vrući kolač, zalite sa glazurom. Ohladite ga na sobnoj temperaturi, pa u hladnjaku. Izrežite ga na kocke.

Kolač od rogača i jabuka
Kolač od rogača i jabuka

Autor: Suzy JosipovićDatum: 09.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.