predjelo: GRAH I MATOVILAC SALATA S BUČINIM ULJEM
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme:1 dan namakanja graha + 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta
- 40 dag graha
- 10 dag matovilca
- 1 luk
- bučino ulje
- sol
- papar
Grah namačite u vodu dan ranije. Skuhajte u vodi u koju dodajte žličicu soli. Prvu vodu uvijek bacite. Kuhajte ga sat – sat i pol. Pazite da se ne raskuha. Luk ogulite i izrežite na kolutiće, posolite i pustite da malo odstoji da pusti vodu. Kada se grah malo ohladi, dodajte luk. Posolite, popaprite, dodajte očišćen matovilac i obilato prelijte bučinim uljem.
Grah salatu možete napraviti i bez matovilca. Za salatu možete upotrijebiti i grah iz konzerve. Tada grah operite i začinite. Najbolje da salata malo odstoji u hladnjaku da se okusi povežu.
glavno jelo: RIŽOTO SA ŠAMPINJONIMA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
30 dag šampinjona (narezani na šnite)
- 35 dag riže
- putar
- 1 luk (sitno narezan)
- majčina dušica
- peršin (sitno nasjeckan) – za posipati
- 1 dl bijelog vina
- 1l jušnog temeljca
- 2 - 3 žlice slatkog vrhnja - može i ne mora
- parmezan- za posipati
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Šampinjone očistite, narežite na šnite i na zagrijanoj tavici na maslinovom ulju podinstajte ih 2-3 minute da omekšaju te ih odložite sa strane. Na istoj tavici na malo maslinovog ulja i malo putra podinstajte luk. Dodajte rižu da se zastakli te začinite majčinom dušicom i peršinom. Zalijte vinom i pustite da vino ishlapi, a zatim dodajte šampinjone pa postepeno dodavajte jušni temeljac stalno miješajući. Pred kraj dodajte malo slatkog vrhnja. Na samom kraju dodajte komadić hladnog putra i žlicu, dvije parmezana i promiješajte.
desert: TIRAMISU S NUTELLOM
Kad poželim napraviti nešto za klince, to je definitivno tiramisu s Nutelom... Brzo se pripremi a okus je neponovljiv!
- 1 kutija piškota
- 25 dag mascarponea (1 pakiranje)
- 50 dag Nutelle
- 3 žlice šećera
- 1 čaša mlijeka
- 2-3 žlice šećera
- kakao u prahu
- 1 šaka sitno mljevenih lješnjaka
- 1 vrećica cijelih oguljenih i nasjeckanih lješnjaka ili oraha
Mljevene lješnjake ili orahe promiješajte sa toplim mlijekom i šećerom, a kad se smjesa ohladi, u nju namačite piškote. Nutellu pomiješajte sa mascarponeom (omjer 2 / 3 Nutelle i 1 / 3 mascarponea). U kalup slažite red piškota natopljenih mlijekom u pa premažite slojem kreme Nutelle i mascarponea, a zatim pospite komadićima lješnjaka ili oraha. Ponovite red piškota, red kreme, a vrh pospite kakaom i sjeckanim lješnjacima ili orasima. .
*Umjesto 25 dag mascarponea, možete staviti 13 dag mascarponea, a 13 dag tučenog slatkog vrhnja.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 14.5..2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.