predjelo: ŠKAMPI U PRŠUTU
Tko bi rekao da škampi i pršut tako dobro pašu? Jako jak, intenzivan, pun okus... prefino!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 45 minuta
- 16 očišćenih repova škampi
- 16 šnita pršuta (tanko narezanih)
- sok 1 limuna
- maslinovo ulje
- svježi crni papar
Svježe škampe očistite od ljušture i repove marinirajte u maslinovom ulju i limunu. Repove omotajte tankim šnitama pršuta. Učvrstite ih čačkalicom. Na malo maslinovog ulja na zagrijanoj tavi kratko prepržite „smotuljke“ sa svih strana i još tople servirajte.
glavno jelo: ŠKARPINA U PEĆNICI S POVRĆEM, dalmatinski recept
Za 4- 6 osoba
Vrijeme pripreme:60 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 1 kg – 1,5 kg bijele ribe (škarpine ili zubatca ili orade ili miješano)
- ½ kg krumpira (narezana na šnite)
- 2 luka (narezanog na četvrtine)
- 2 svježa paradajza (narezana na četvrtine)
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- 20 otkoštenih crnih maslina
- limun (narezan na šnite)
- ružmarin (nasjeckan)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 10 dag putra
- 1 dl bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200 C. Krumpir posolite, popaprite, pospite peršinom, ružmarinom pa rasporedite po vatrostalnoj zdjeli koju namažite maslinovim uljem. Dodajte masline, putar, luk, paradajz i češnjak te zalijte vinom. Škarpinu posolite, popaprite, malo razrežite, umetnite u nju šnitice limuna te je stavite na povrće u zdjelu. Pecite u pećnici oko 45 minuta. Povremeno zalijte sa malo vlastitog safta ili vode, te pred kraj otklopite da se zapeče.
*Povrće koje ste pekli uz škarpinu, usitnite štapnim mikserom i poslužite kao ukusan umak.
desert: BISKVIT S LJEŠNJACIMA I ČOKOLADOM moje sestre Lane
Moja najmlađa kćer Tara (11. god.) sama je napravila ovaj kolač. Kaže, jelo joj se nešto slatko, otvorila je maminu kuharicu na kompjuteru i izabrala ovaj kolač...nije bilo lješnjaka pa je stavila mljevene orahe... cijele kuća je mirisala...a kolač – prefin!
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Vrijeme hlađenja: 1 sat
Temperatura pećnice: 180C
Okrugli kalup promjera 22 cm
- 20 dag krupnije mljevenih lješnjaka
- 3 jaja
- 15 dag šećera
- 5 dag brašna
- 6 dag omekšanog putra
- 5 dag čokolade
- putar za kalup
Zagrijte pećnicu na 180C. Jaja i šećer umutite pjenasto. Dodajte prosijano brašno, zatim postupno dodajte putar, lješnjake i čokoladu sjeckanu na komadiće. Smjesu ulijte u nauljeni kalup i pecite u pećnici 40 minuta.
*Poslužite sa sladoledom od žute vanilije. Umjesto lješnjaka možete koristiti orahe i bademe.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 11.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.