predjelo: PRŽENA MOZZARELLA
![Pržena mozzarela Pržena mozzarela](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/05/prena-mozzarela-dsc-0966.jpg)
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 5 minuta
- 30 dag mozzarelle (narezane na šnite debljine 1-2 cm)
- 15 dag brašna
- 2 jaja
- 0,6 dl mlijeka
- 15 dag prezli
- 1 žličica origana
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- suncokretovo ulje
- sol
- papar
Stavite komade mozzarelle na papirnatu salvetu i pokrijte je s drugom salvetom da se posuše. Pripremite u 3 zdjelice smjesu za prženje: u jednu brašno, u drugu umućena jaja s mlijekom i u treću prezle, sol, papar, origano,češnjak u prahu i sjeckani peršin te panirajte mozzarellu. U tavici zagrijte ulje na srednjoj vatri i stavljajte pripremljen sir da se prži oko minutu. Vadite ih šupljom žlicom u papir da se ocijede. Pazite da se mozzarela ne rastopi. (Pecite toliko da posmeđe prezle). Prema ukusu još posolite.
glavno jelo: ARTIČOKE SA MLADIM BOBOM po receptu moje najbolje prijateljice, Zadranke Vesne Orlovac
![Artičoke s bobom i janjetinom Artičoke s bobom i janjetinom](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/05/artioke-s-bobom-i-janjetinom-6595.jpg)
Za 5-6 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 40 minuta
- 10 artičoka
- ½ kg mladog boba (ili graška)
- 1 vrećica parmezana
- 3 tvrdo kuhana žumanjka
- 1 vezica peršina (sitno nasjeckana)
- 5 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
- 1 žlica prezli
- 1-2 dl maslinovog ulja
- sol
- papar
Artičoke očistite (vrhove listova odrežite i odstranite vanjske listove) i blanširajte desetak minuta. Pripremite filu s kojom ćete ih napuniti: u zdjelu izmiješajte parmezan, izgnječene tvrdo kuhane žumanjke, peršin, češnjak, prezle, posolite i popaprite. Napunite artičoke (malo razmaknite listove i punite između listova sa žličicom). Tako napunjene artičoke posložite u lonac tako da su glave okrenute prema gore. Pospite bobom i zalijte s 1- 2 dl maslinovog ulja. Zatim napunite vodom da prekrije artičoke. Posolite, popaprite i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri sat vremena dok voda ne ispari, a artičoke ne omekšaju. Po potrebi dodajte malo vode i dosolite. Na kraju zalijte sa malo maslinova ulja.
*U jelo možete dodati janjetinu narezanu na manje komade i sve zajedno dinstati.
*Artičoke se jedu tako da se svaki listić stavi između zubi i „iscucla“.
*Bob možete zamijeniti s mladim graškom.
desert: KOLAČ S MAKOM
![Kolač od maka Kolač od maka](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/05/kola-od-makadsc-0391.jpg)
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata
Temperatura pećnice: 180C
Dublji četvrtasti kalup dimenzija 24x25 cm
Biskvit:
- 2 jaja
- 2 čaše šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 čaše brašna
- 2 čaše mlijeka
- 1 1/2 čaše ulja
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag mljevenog maka
Glazura:
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice mlijeka
malo putra
Zagrijte pećnicu na 180C. Pomiješajte u zdjeli jaja, šećer, vanilin šećer, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i mak. Smjesu izlite u kalup prethodno premazan putrom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. U međuvremenu pripremite glazuru: otopite na pari čokoladu, dodajte mlijeko i putar i dobro izmiješajte. Prelite glazuru preko još toplog kolača. Ostavite da se ohladi pa izrežite na kocke.
![Kolač od maka Kolač od maka](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/05/kola-od-makadsc-0385.jpg)
Autor: Suzy JosipovićDatum: 10.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.