Moja prijateljica iz Sarajeva Mirela Abdurahmanović Husić, vlasnica poznatog sarajevskog restorana "Druga kuća" me naučila praviti ovo jednostavno, a jako ukusno jelo od povrća. Mirela kaže da se uljevak (razljevak) može raditi od “bilo čega” što trenutno imaš u hladnjaku… Šampion je u kreativnosti…
Za 4-5 osoba
Vrijemepripreme: 10 minuta
Vrijemepečenja: 25-30 minuta
Temperaturapećnice: 200 °C
- 70 dag špinata ili blitve ili tikvica ili kombinacija svih
- 2 jaja
- ½ l vrhnja ili jogurta
- 10 dag svježeg kravljeg sira – može i ne mora
- 1 šalica oštrog brašna
- ½ šalice kukuruznog brašna
- malo maslinovog ulja
- malo začinskog putra – može i ne mora
- putar ili ulje – za kalup
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Očistite, operite i nasjeckajte špinat te ga stavite u zdjelu. Dodajte 2 jaja, oštro i kukuruzno brašno, vrhnje ili jogurt, prema želji, svježi kravlji sir, posolite i popaprite. Dobro promiješajte. Smjesa mora biti tekuća, zato se i zove uljevak. Uljem ili putrom namažite okrugli kalup. Ulijte smjesu u kalup te je malo poškropite maslinovim uljem. Pecite u pećnici 25-30 minuta. Pred kraj pečenja možete dodati malo začinskog putra da zamiriši.