Moj recept za zapečene mesne okruglice s mozzarellom
Za 4 osobe:
Vrijeme pripreme i pečenja: oko 60 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Mesna smjesa za okruglice:
- ½ kg mljevene junetine (ili miješano 25 dag svinjetine i 25 dag junetine)
- 1 šnita špeka (sitno nasjeckanog) - može i ne mora
- 1 luk (sitno nasjeckan i podinstan)
- 1 češanj češnjaka (protisnut i podinstana)
- 15 dag prezli
- 10 dag naribanog parmezana
- 5 dag riže (oprana)
- peršinovo lišće (sitno narezano)
- celerov list (sitno narezan) - može i ne mora
- 2 grančice timijana (sitno narezana) - može i ne mora
- 1 jaje
- sol
- papar
20 - 25 mini mozzarela (1 - 2 paketa) zavisno jel radite veće ili manje okruglice
1 žlica maslinovog ulja - za namazati kalup
Za umak od paradajza:
- 7 dl pirea od paradajza (passata)
- 2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat šećera
- 2 režnja češnjaka
- prstohvat čilija
- 1-2 fileta inćuna u ulju (sitno nasjeckana) - prema želji
- 1 suhi list lovora
- mediteranske ili provanske trave (ružmarin, majčina dušica, bosiljak, origano...)
- sol (pazite na količinu ako stavljate slani inćun)
- papar
svježi bosiljak - za ukras
svježi parmezan (šnitice ili riban)
Prvo napravite umak od paradajza: na tavu na maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckan češnjak, čili, prema želji sitno nasjeckan filet inćuna ili sol, pire paradajza, šećer, papar, lovorov list i mediteranske ili provanske trave poput bosiljka, ružmarina, majčine dušice, origana (ako su svježe samo ih natrgajte i ubacite u umak). Polupoklopite i pustite da se umak kuha na laganoj vatri. Povremeno promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 180C pa napravite smjesu za okruglice: prvo na tavi na maslinovom ulju podinstajte luk i češnjak pa ga stavite da se ohladi. U zdjeli izmješajte mljeveno meso, sitno nasjeckani špek, prezle, parmezan, opranu rižu, riže, peršin, celer, timijan, jaje, sol i papar pa dodajte ohlađeni podinstani luk i češnjak. Iscjedite mozzarellu. Ruku lagano nauljite maslinovim uljem i uzimajte po komad mesa, prvo ga izravnajte kao mali šnicl pa ovite oko svake mozzarelle i oblikujte kuglicu (okruglicu) te slažite u prethodno nauljen kalup. Kada ste rasporedili sve okruglice u kalup, zalijte ih umakom od paradajza tako da ih skroz prekrijete i stavite u zagrijanu pećnicu da se peku oko pola sata. Servirajte ih još tople uz parmezan i ukrasite bosiljkom.