Zapečena tjestenina s 3 vrste sira

| Wine and dine |

Zapečena tjestenina s 3 vrste sira
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zapečena tjestenina s 3 vrste sira  

Moji klinci kažu, sva tjestenina iz pećnice je izvrsna. Često ih radim i sa šunkom i sirom, s mljevenim mesom prethodno podinstanim na luku i s umakom od rajčica, sa špinatom i kravljim sirom, blitvom i gorgonzolom...

Zapečena tjestenina s 3 vrste sira
Zapečena tjestenina s 3 vrste sira

Za: 5-6 osoba

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 20-ak minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 1 paket tortigliona, njoka ili neke druge tjestenine
  • 25 dag ribanog mekog sira (gauda, podravec, edemac...)
  • 25 dag gorgonzole ili nekog drugog sira prema želji
  • 25 dag mozzarelle
  • 1/2 l slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 2 - 3 jaja
  • 1 - 2 žlice umaka pesto genovese (izmiksani bosiljak, češnjak, pinjoli, parmezan, maslinovo ulje i sol) 
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 1 žlica ribanog parmezana
  • maslac - za kalup
  • sol
  • papar
Zapečena tjestenina s 3 vrste sira
Zapečena tjestenina s 3 vrste sira

U slanoj vodi do pola skuhajte tortiglione, oko 7-8 minuta. Zagrijte pećnicu na 220C. U vatrostalnu zdjelu premazanu putrom slažite red polu-kuhanih tortigliona (vadite ih iz vode šupljikavom žlicom, ne trebaju biti skroz suhe), red ribanog sira, red tortigliona, red sira i na vrhu tortigliona. Izmiješajte jaja s vrhnjem i umakom pesto genovese, posolite i popaprite te prelijte po vrhu. Umak bi trebao pokriti sve tortiglione. Ako ih ne pokriva, dodajte još malo vode ili vrhnja pa vrh posipajte s parmezanom i s krušnim mrvicama. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.