Vruće pole - pečeni krumpir u ljusci

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pole - pečeni krumpir u ljusci
Pole - pečeni krumpir u ljusci

Pole (police od krumpira) - pečene u žaru, na grilu ili u pećnici, svejedno... Možete ih zamotati u foliju da budu sočnije pa pred kraj maknuti foliju i još malo zapeći da korica bude hrskava. Jednostavno jelo, jeftino, a prefino. Izvrsno kao prilog ili samostalno jelo uz vrhnje i salatu.

Za 4 - 6 osoba

Vrijeme pripreme: 5 minute

Vrijeme pečenja: 60 minuta

Temperatura pećnice: 180 -200 C

  • 1 – 1,5 kg krumpira
  • 10 dag špeka – narezanog na šnite (prema želji)
  • mljevena crvena paprika
  • maslinovo ulje ili kockice putra
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 180 ili 200C. Neoguljeni krumpir dobro operite u toploj vodi, obrišite i prerežite po dužini po pola. Posložite na masni papir na lim, začinite crvenom paprikom, posolite, popaprite i pecite dok ne poprime žuto - smeđu boju i dok se gornja kora ne počne odvajati, oko 50 - 60 minuta. Prema želji, pred kraj pečenja, po krumpiru posložite špek narezan na šnite. Pečeni krumpir pokapajte maslinovim uljem ili prema želji na njih stavite kockice putra i poslužite. Po krumpiru možete posložiti i šnite nekog sira npr. trapista, edamera ili gaude. Servirajte još vruće uz vrhnje.