Badnjak je prekrasan upravo zbog najvažnije stvari - obiteljskog okupljanja. Ta intima, povezanost, sigurnost, zajedništvo koje se osjeća u toj čarobnoj atmosferi topline doma, kićenja bora, stavljanja lampica, mirisa bakalara, kolača, osmjeha... Obitelj! Obitelj je na 1. mjestu, definitivno, uvijek i zauvijek! Kad razmišljam o djetinjstvu i odrastanju, sjećam se te božićne topline i ugode, ali sjećam se i razgovora i rasprave mame i tate na koji način pripremiti bakalar. Kako su oba dvoje sjajno kuhali (tata još uvijek kuha i to famozno...), mama je htjela uglavnom na mornarski, tata na bijelo. Mama u pećnici, tata kuhano... Meni je ipak ovaj najbolji:
TATIN BAKALAR NA BIJELO
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme namakanja bakalara: 2-3 dana
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 40 minuta
- 1 bakalar (60 dag – 80 dag)
- 1 - 2 lovorova lista
- 4 - 5 krumpira
- 1 češnjak (pola cijelog, pola sitno nasjeckanog)
- 2 dl mlijeka
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2 – 3 dl maslinovog ulja
- sol
- papar (u zrnu i mljeveni)
Namočite bakalar 2 - 3 dana ranije i mijenjajte vodu nekoliko puta, blago savijajući ribu rukama. Kad je bakalar nabubrio, kuhajte ga 15tak minuta u slanoj vodi, dodajte lovor i par zrna papra. Izvadite kuhani bakalar, ohladite ga i očistite svu kožu i kosti. U istu vodu u kojoj se kuhao bakalar, stavite krumpir narezan na šnite. Kuhani krumpir procijedite i dodajte bakalaru. Skuhajte par češnja češnjaka u mlijeku i s malo tog mlijeka prelijte po bakalaru. Dodajte i novi sitno sjeckani češnjak i peršin. Zalijte maslinovim uljem, dodajte malo vode od bakalara, posolite, popaprite i kuhajte na najslabijoj vatri potresajući lonac. Gotovo jelo opet zalijte maslinovim uljem i protresite lonac. Prema želji krumpir možete malo propasirati vilicom ili cijelo jelo štapnim mikserom da dobijete gustu mliječnu masu. Ako ga dobro izmiksate možete ga poslužiti i kao paštetu, na prepečenom kruhu. Dobar tek!