Recept: Tjestenina sa šparogama i pršutom, Istra
Fuži s mladim divljim šparogama - jedno od najpoznatijih istarskih jela. Gušt je doći u neku istarsku konobu i naručiti nešto od ponude sa šparogama ili tartufima, koje ovisno o sezoni obavezno nude sa fužima. Ali i bilo koja druga tjestenina savršeno paše!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 30 dag tjestenine (fuži ili bilo koja druga tjestenina)
- 60 dag šparoga (samo mekani dio natrgan na komadiće veličine oko 2 cm)
- 10 dag pršuta (narezan na tanke trakice)
- bosiljak
- korica i sok 1 limuna
- origano
- 10 dag naribanog parmezana
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Kuhajte fuže ili neku drugu tjesteninu s par listića svježeg bosiljka u vodi da bude al dente. U međuvremenu, na zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje, mekani dio šparoga natrganih na komadiće, koricu i sok limuna, sol, papar i origano. Dinstajte poklopljeno 5 minuta uz povremeno miješanje. Zatim umiješajte pršut narezan na tanke trakice i dinstajte još minutu. Dodajte kuhanu tjesteninu i ribani parmezan i lagano promiješajte. Servirajte odmah.
Prema želji možete dodati dvije žlice bijelog vina ili temeljca, a ako volite kremasto dodajte malo slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje.