Jednostavno: Tjestenina arrabbiata (tjestenina s paradajzom na ljuto), Italia
Umak arrabbiatta - sugo all' arrabbiata (na talijanski arrabbiato znači ljuto) je ljuti umak za tjesteninu, a od čije vrućine gore usta, doslovno. Sastoji se od paradajza, čili papričica, češnjaka, luka i maslinovog ulja. Za one koji vole ljuto - idealan obrok!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 45 minuta
- 60 dag tjestenine (penne, špagete ili neke druge)
Umak:
- 2 velike konzerve pelata ili nasjeckanog paradajza ili pirea paradajza
- 1 luk (nasjeckan)
- 3 - 5 režnja češnjaka (sitno nasjeckana) - zavisno koliko volite češnjak
- ½ šalice bijelog ili crnog vina
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 žlica koncentrata paradajza
- 1 čili - crvena ljuta papričica (sjemenke)
- sol
- papar
- 2 žlice svježeg peršina (nasjeckanog) ili svježi bosiljak– za ukras
- naribani parmezan (prema želji) - za posipati
Podinstajte nasjeckani luk i češnjak na malo maslinova ulja na tavi (oko 5 minuta). Zalijte vinom, dodajte koncentrat paradajza, šećer, bosiljak, sjemenke čilija, pelate paradajza, posolite i popaprite te dobro promiješajte. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte nepokriveno oko 20 minuta povremeno miješajući. Skuhajte tjesteninu al dente pa gotov umak prelijte preko tjestenine, prema želji posipajte parmezanom i ukrasite svježe nasjeckanim peršinom ili bosiljkom.