Ovo ljeto rekla sam sad ili nikad - dijeta! Naravno, ni suprug ni klinci, a ni društvo nije baš previše oduševljeno s mojom namjerom držanja dijete jer znaju - kad sam na dijeti - manje ću kuhati! Takva je i odluka, nakon niza ljeta serviravši im doručak, ručak i večeru - ove godine - odlučila sam servirati samo jedno jelo i to više-manje zdravo i light - otprilike oko 6 popodne (kad malo padne sunce) i to je to. Za ostalo - snalazite se!
Pa da krenem. Počinjem s jednostavnom, a prefinom salatom od slanutka, graha, hobotnice i kozica, recept mog prijatelja Ante Lušića
Recept: Salata od slanutka, graha, hobotnice i kozica
Vrijeme pripreme: s kuhanjem hobotnice, blanširanjem kozica i hlađenjem - oko 2 sata
- 1/2 kg blanširanih očišćenih repova kozica
- ½ kg kuhane hobotnice
- ½ kg slanutka iz konzerve
- 25 dag smeđeg ili crvenog graha iz konzerve
- 1 velika glavica crvenog luka
- 1 češanj češnjaka (može i ne mora)
- 5 dag kapara
- sol
- papar
- 1 dl extra djevičanskog maslinovog ulja
- sok 1 limuna ili bijeli ocat (prema želji)
- 1-2 žlice aceta balsamica (ovisno o ukusu)
- peršin ili bosiljak (prema želji)
U kipućoj vodi kratko pofurite (blanširajte) cijele kozice. Ohladite ih pa očistite repove i stavite u zdjelu. U vreloj posoljenoj vodi skuhajte hobotnicu, ohladite je, narežite na kolutiće i dodajte u zdjelu s kozicama.
Iscjedite vodu iz konzervi slanutka i graha pa dodajte slanutak i grah u zdijelu. Posolite i popaprite.
Dodajte kapare, luk narezan na šnite, usitnjen češnjak te dodajte salati.
Pomiješajte maslinovo ulje, sok limuna (ili ocat) i aceto balsamico te začinite salatu prema ukusu.
Prema želji salatu ukrasite peršinom ili bosiljkom.