Štrudl od jabuka i oraha s umakom od vanilije

| Wine and dine |

Štrudl od jabuka
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Moj štrudl od jabuka i oraha s umakom od vanilije

Štrudl, štrudla, štrudel, strudla, štrudelj ili zavitek, to su sve razna, ali slična imena za isti desert. Mnogi ga posvajaju, ali on ipak pripada Austrijancima... Često radim ovaj s karameliziranim jabukama jer moje klinke kažu da je onda kao pita od jabuka iz Mc Donaldsa. Koji put napravim i naš klasičan štrudl s naribanim jabukama, ali ovaj više vole pa ga češće i radim. Vole i kad umjesto prezla (krušnih mrvica) stavim mljevene kekse jer im je, kažu, slađe i ukusnije. Zavisno od kreativnosti, uglavnom pomiješam i malo prezli i malo naribanih keksa, nekad stavim orahe, nekad dodam prepržene oguljene bademe ili lješnjake. Još serviran uz umak od vanilije... Mmmmljac...

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta

Vrijeme pečenja: 40-ak minuta

Temperatura pećnice: 200C

Kore:

  • ½ kg kora za štrudl - 8 - 10 kora (kupovnih ili domaćih)

Fila:

  • 1,20 kg jabuka
  • 10 dag mljevenih keksi ili prezla
  • 20 dag mljevenih oraha, badema ili lješnjaka
  • 1 žlica ruma
  • 5 dag grožđica – namočenih u rum - prema želji
  • 10 dag pinjola, limunove ili ušećerene korice limuna - prema želji
  • sok ½ limuna
  • 10 dag bijelog ili voćnog šećera
  • 5 dag smeđeg šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 5 dag putra
  • 1 dl vode
  • ulje ili putar za premazati kore
  • 1 bjelanjak za premazati gornji dio štrudla - prema želji
  • štaub šećer za posipanje štrudla - prema želji

Umak od vanilije:

  • 9 dl mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 6 dag šećera
  • 1 puding od vanilije
  • malo korice naribanog limuna
Štrudl od jabuka - priprema
Štrudl od jabuka - priprema

Priredite filu: očistite jabuke (ogulite, odstranite srčiku), narežite ih na tanke kolute ili kockice (prema želji) i poprskajte sokom od limuna da ne potamne. Na tavi zagrijte putar, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, prema želji grožđice, vodu i jabuke te dinstajte na laganoj vatri 15-ak minuta. Pred kraj prema želji dodajte rum. 

Zagrijte pećnicu na 200C. Razvijte kore. Dvije kore poprskajte uljem ili premažite otopljenim putrom, na njih rasporedite mljevene orahe, lješnjake ili bademe, mljevene kekse ili krušne mrvice, pripremljenu i malo ohlađenu filu, zarolajte kore u štrucu i slažite u nauljen kalup. Ne filajte ih do samih rubova da smjesa ne curi, ostavite prazna dva, tri centimetara sa svake strane. Isto ponovite sa slijedećim korama sve dok ne potrošite sav materijal. Površinu kora premažite bjelanjkom i pospite listićima putra. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 - 40 minuta, dok štrudl ne dobije lijepu zlatnu boju. Kad je gotov, još vrući, pospite štaub šećerom i servirajte uz umak od vanilije koji napravite dok se štrudl peče.

Štrudl od jabuka
Štrudl od jabuka

Umak od vanilije: pomiješajte puding od vanilije sa šećerom i 1 dl mlijeka, a u ostalo mlijeko stavite prerezanu mahunu vanilije i stavite na vatru da provrije. Zatim izvadite mahunu, ostružite je i dodajte sjemenke u mlijeko, dodajte smjesu od pudinga, zakuhajte je i miješajte žlicom 1-2 minute. Dodajte naribanu koricu limuna. Topli umak prelite preko toplog štrudla.