Smokve s kozjim sirom i medom od lavande

| Wine and dine |

Smokve sa sirom i medom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Svježe smokve sa sirom i medom

Za kraj ljeta, desert za bogove - kraljica smokva u svoj svojoj raskoši sljubljena s vašim nadražim sirom i medom... Tko im može odoljeti?

Smokve sa sirom i medom
Smokve sa sirom i medom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

  • 12 svježih smokvi
  • 12 žličica svježeg kozjeg sira ili ricotte ili briea ili nekog drugog
  • 12 žličica meda od lavande, ružmarina ili nekog drugog
  • pistacio (ili orasi ili bademi) - izrezan na male komadiće - prema želji
  • svježe mljeveni crni papar - prema želji
  • svježa menta - prema želji za ukras

Pomiješajte u šalici med i papar. S oštrim nožem zarežite smokve na četvrtine.  Od stabiljke skoro do dna (ali ne skroz do kraja da ih ne prerežete!) te ih nježno raširite (otvorite) da dobiju srcoliki izgled. Ako volite pistacije, orahe ili bademe, nasjeckajte ih na tanjurić pa svaku smokvu umočite u njih.  Rasporedite smokve na pladanj pa stavite žličicu sira u sredinu svake smokve i svaku zalite žličicom meda. Ukrasite svježom mentom.