Slana pita od lisnatog tijesta s krumpirom

| Wine and dine |

Pita s lisnatim tijestom i krumpirom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Slana pita od lisnatog tijesta s ribanim krumpirom

Ovaj recept je moja izvedenica kljukuše. Pita mora biti tanka, hrskava, s puno papra... takva je najbolja! Brzo se pravi, a prefina je.

Za: 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme pečenja: 30-ak minuta

Temperatura pećnice: 250C

Okrugli kalup za pite (rebrasti rub) dimenzije 23 cm

Pita s lisnatim tijestom i krumpirom
Pita s lisnatim tijestom i krumpirom
  • 1 paket svježeg lisnatog tijesta
  • 3 - 4 žlica brašna
  • 4 - 5 krumpira (ribanih ili narezanih na male kockice)
  • 1 luk
  • 1 prašak za pecivo
  • ulje ili putar 
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 250C. Operite i ogulite krumpire, krupno ih izribajte ili narežite na male kockice te pustite da odstoje i puste vodu (i škrob). Zatim ih ižmičite, dodajte 4-5 žlica brašna pomiješanog s praškom za pecivo i sitno narezanim lukom, posolite i popaprite te izmiješajte. Rasporedite smjesu na razvučeno lisnato tijesto u kalupu i pecite pitu u pećnici dok ne poprimi rumeno zlatnu boju, oko pola sata. Još toplu izrežite na trokute, kao pizzu.

Prema želji pitu možete preliti s mješavinom jogurta, vrhnja i sitno isjeckanog češnjaka ili servirati uz jogurt, vrhnje ili kiselo mlijeko.