Salata sa svježim mladim špinatom
Savršena salata. Obožavam mladi baby špinat. Ne želim slušati temu: treba li ga termički obrađivati ili ne i što se s tim dobiva ili gubi. Ovako svježi mi je prefini i ne želim ga ni slučajno blanširati. Ne, hvala! Salatu s mladim špinatom možete iskombinirati na 101 način, a i više od toga... Ponekad volim dodati orahe ili bademe krupnije nasjeckane i jabuku narezanu na šnitice (pazite da ne potamni, odmah morate servirati), sušene brusnice su mi fora zbog aromatičnog slatkastog okusa (samo ih prije isperite pod vodom da kemikalije za sušenje nestanu) i naravno zbog fora crvene boje, isto kao i po ljetu - s jagodama.
Sada za Uskrs obavezno ću napraviti salatu s mladim špinatom, prepečenim špekom i tvrdo kuhanim jajima te mladim lukom, a možda ću dodati i sirove šampinjone jako tanko narezane na šnitice...
Igrajte se i vi, budite kreativni i uživajte! I u pripremi i u okusima...
Jedan od najdražih recepata salate sa svježim mladim špinatom mi je ovaj (na slici dolje) iz Bistroa Lari&Penati u Petrinskoj ulici u Zagrebu.
Dobar tek!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 - 15 minuta
Salata s mladim špinatom
- 50 dag svježeg mladog špinata
- 20 dag feta sira – narezanog na kockice ili izmrvljenog
- 20 dag cherry rajčica - prepolovljene
- crne otkoštene masline
- kapare
- morska sol
- maslinovo ulje
- sok 1limuna
- croutonsi ili 4 šnite prepečenog bagueta
Dobro operite, očistite i osušite mladi špinat pa priredite sve sastojke – prepolovite rajčice, sir narežite na kockice i prepecite šnite kruha. Pomiješajte sve sastojke, a na kraju ih začinite solju, maslinovim uljem i procijeđenim sokom limuna.