Jedan nesvakidašnji i neobičan, a izuzetno ukusan rižoto, idealan za vruće ljetne dane...
Za 5 - 6 osoba
- oko 1,2 l (6 šalica) pilećeg temeljca
- 1 šalica listića svježeg bosiljka + nekoliko cijelih listića za ukras
- 2 češnja oguljenog češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 šalica naribanog parmezana
- 3 žlice putra
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 i pol šalice arborio riže
- 1 i ½ dl suhog bijelog vina
Stavite pileći temeljac da zavrije i kuha na laganoj vatri. U blenderu izmiksajte bosiljak, češnjak, maslinovo ulje i parmezan. Na mješavini putra i maslinovog ulja podinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte rižu i miješajte minutu, dvije dok riža ne postane staklasta. Zatim dodajte vino i miješajte oko minutu dok ne upije. Postepeno dodajte temeljac i povremeno miješajte rižoto, oko 25 do 30 minuta. Umiješajte smjesu bosiljka i kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok rižoto ne postane kremast (oko 2 minute). Ako treba ulite još malo temeljca i odmah poslužite. Ukrasite listićem bosiljka.