Recept: Tagliata - narezan biftek s rukolom i grana padanom

| Wine and dine |

Tagliata - narezani biftek na rukoli s maslinovim uljem i grana padanom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Tagliata - narezan biftek s rukolom i grana padanom

Za 4 -5 osobe

Vrijeme pripreme: možete ga marinirati sa soli, začinima i maslinovim uljem (dan - dva ili barem nekoliko sati)

Vrijeme pečenja: nekoliko minuta (zavisno od pečenja mesa - slabije ili jače pečen)

  • oko 1 kg junećeg bifteka
  • rukola
  • krupna morska sol
  • crni papar
  • maslinovo ulje - za marinadu
  • mediteranski začini za marinadu: ružmarin, timijan, origano, peršin...
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje - za preliti po serviranom bifteku
  • acetto balsamico
  • sok limuna
  • grana padano  - naribati ili guljačem tanko narezati po pečenom bifteku
Tagliata - narezani biftek na rukoli s maslinovim uljem i grana padanom
Tagliata - narezani biftek na rukoli s maslinovim uljem i grana padanom

Operite rukolu i rasporedite je na svaki tanjur. Juneći biftek dijagonalno izrežite na šnicle debljine 2,5 – 3 cm. Bit će još bolji ako posoljen i začinjen odstoji dan - dva u maslinovom ulju. Biftek ispecite na grillu ili dobro zagrijte grill tavu te na sasvim malo maslinovog ulja pecite jednu stranu svega 2-3 minute, okrenite hvataljkom pa pecite drugu stranu isto toliko. Poanta je da se biftek zapeče (zatvori) izvana, a da unutra ostane sočan i mekan. Ako više volite krvav biftek pecite ga manje, a ako volite jače pečen, minutu dulje, ali opet pazite da ga ne prepečete jer je tada neukusan i tvrd. Biftek nikada i nikako ne pikajte vilicom da ne iscure sokovi iz njega. Nemojte pretjerati s uljem jer tada, ako meso pusti previše soka će se skuhati, a ne speči, radije ga poslije više zalite maslinovim uljem. Izvadite ga na dasku i narežite na trakice. Na svaki tanjur na rukolu rasporedite šnitice narezanog bifteka, začinite prema osobnom ukusu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, accetom balsamicom, limunom te posipajte grana padanom.

Napomena: biftek možete u jednom komadu ispeći i u pećnici pa ga onda narezati na šnite i trakice.

Osobno najčešće ga pečem ili na grillu ili u Zepterovoj tavi koju i poklopim na minutu -dvije prije okretanja jer tad je jako, jako sočan i mekan.