
Kažu da pašta fažol na brujet vuče korijene iz Portugala i da su ga krajem 19. stoljeća donijeli naši pomorci na Vis i Lastovo. Višani su ga prisvojili i danas se smatra viškim specijalitetom. Posebnost je u spajanju naizgled nemogućeg: morske ribe i graha. No, to nemoguće je božanstveno. Grah daje gustoću, a riba onaj poseban ukus... Probajte obavezno!
- 1 kg razne ribe za brudet (obavezno ugora, škarpine, škarpuna i sitnije ribe, prema želji i repova škampi ili jastog)
- 2 luka (narezana na kolutiće)
- 2 ljutike (narezane na kolutiće) – može i ne mora
- 4 - 5 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
- peršin (sitno nasjeckan)
- ½ kg pelata ili pasiranog paradajza
- ½ l bijelog vina ili više prema potrebi
- 1 dl octa
- 1 žličica meda – prema želji
- ružmarin – prema želji
- 50 dag šarenog graha
- 25 dag tjestenine penne
- maslinovo ulje
- sol
- papar
U lonac slane hladne vode stavite kuhati grah. Dodajte luk, lovor, mrkvu i papar. Za to vrijeme, luk i ljutiku podinstajte na maslinovom ulju dok ne omekša, dodajte pelate i dinstajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti šug. Dodajte ribu izrezanu na komade (sitnije ribe ostavite cijele) i zalijte octom da se riba ne raspadne. Dodajte češnjak i peršin te zalijte vinom da riba bude pokrivena. Kad provrije, smanjite vatru, posolite i popaprite, te prema želji dodajte med i ružmarin, te kuhajte sat i pol. Prema potrebi podlite s još malo vina. U međuvremenu skuhajte tjesteninu (najbolje penne) i dodajte ih skuhanom grahu da omekšaju. Odlijte malo vode od graha i dodajte šuga od brujeta te ih sve zajedno malo prokuhajte.
Pašta fažol na brujet poslužite kao jušno predjelo samom brujetu! I jedno i drugo mljac, mljac...