Ovaj famozni recept sočiva dobila sam prije nekoliko godina od gđe. Senije Markoč iz mog omiljenog restorana Santa Marina iz Primoštena. Probala sam njeziono sočivo i zaljubila se... Prefino! Probajte!
Za 6 osoba
Vrijeme pripreme: dan prije namočiti žitarice
Vrijeme kuhanja: 30 minuta u express loncu (u običnom 2 sata i 30 minuta)
- žitarice: po 15 dag od svake - grah, slanutak, orzo, zob, ječam, pšenica, jari grah, leća, kukuruz
- voda
- lovor
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Žitarice namočite u vodi dan prije kuhanja. Drugi dan ga procijedite i operite. Staru vodu prolijte, a novu nadolijte. Sve sastojke zajedno stavite u express lonac i kuhajte pola sata, ali možete kuhati i u normalnom loncu, samo tada treba puno više vremena.
U sočivo prema želji možete dodati pancetu narezanu na kockice, luk i dva češnja češnjaka.