Recept dana: Jednostavna proja

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

moja proja suzy josipović
Proja

Proja je jedno staro, porijeklom srpsko, seljačko, a jako jednostavno jelo od kukuruznog brašna (palente), ustvari jedna vrsta kukuruznog kruha. Relativno često radim proju kad nemamo kruha ili smo se jednostavno poželjeli pojesti jer je lagana i brzo gotova, a svi je obožavaju, osim toga jako je i zdrava, jer kukuruzno brašno čisti crijeva. Svaki put dodam nešto drugo u nju, najčešće malo slaniji kravlji sir ili fetu, razne začine, sušenu rajčicu, malo paprike na kockice, tikvice, rukolu ili špinat... Klinci obožavaju proju u kalupićima - kao slane muffine...

Ovaj recept mi je dala moja prijateljica Rina, a njoj njezina svekrva iz Beograda...

proja
Proja

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i pečenja: 50 - 55 minuta  

Temperatura pećnice: 200C

(Sve je mjereno na čaše od jogurta)

  • 1 jogurt
  • 1 čaša mlijeka
  • 3 čaše kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • mladi sir ili komadići fete -može, a i ne mora
  • 1 čaša ulja
  • sol

Zagrijte pećnicu na 200C. Sve sastojke pomiješajte i smjesu izlite u nauljen i pobrašnjen okrugli ili četvrtasti kalup i pecite u pećnici oko 45 minuta .

*Jogurt možete zamijeniti mineralnom vodom te dodati 2 naribane tikvice i feta sir narezan na kockice.   

*Po želji servirajte uz kiselo vrhnje u koje dodajte protisnuti češnjak.