Proja je jedno staro, porijeklom srpsko, seljačko, a jako jednostavno jelo od kukuruznog brašna (palente), ustvari jedna vrsta kukuruznog kruha. Relativno često radim proju kad nemamo kruha ili smo se jednostavno poželjeli pojesti jer je lagana i brzo gotova, a svi je obožavaju, osim toga jako je i zdrava, jer kukuruzno brašno čisti crijeva. Svaki put dodam nešto drugo u nju, najčešće malo slaniji kravlji sir ili fetu, razne začine, sušenu rajčicu, malo paprike na kockice, tikvice, rukolu ili špinat... Klinci obožavaju proju u kalupićima - kao slane muffine...
Ovaj recept mi je dala moja prijateljica Rina, a njoj njezina svekrva iz Beograda...
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i pečenja: 50 - 55 minuta
Temperatura pećnice: 200C
(Sve je mjereno na čaše od jogurta)
- 1 jogurt
- 1 čaša mlijeka
- 3 čaše kukuruznog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- mladi sir ili komadići fete -može, a i ne mora
- 1 čaša ulja
- sol
Zagrijte pećnicu na 200C. Sve sastojke pomiješajte i smjesu izlite u nauljen i pobrašnjen okrugli ili četvrtasti kalup i pecite u pećnici oko 45 minuta .
*Jogurt možete zamijeniti mineralnom vodom te dodati 2 naribane tikvice i feta sir narezan na kockice.
*Po želji servirajte uz kiselo vrhnje u koje dodajte protisnuti češnjak.