Recept: Crostini s ricottom i karameliziranom bučom

| Wine and dine |

Crostini s ricottom i pečenom bučom - mali zalogajčići sa sirom i pečenom bučom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

 

Za 20 komada

Vrijeme pripreme:  20-ak minuta
Temperatura pećnice: 180C

  • 1 kruh baguette (izrezan na šnite debljine oko 1,5 cm)
  • 1, 25 dl ricotte (ili bilo kojeg kremastog kravljeg ili kozjeg sira)
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica naribane korice nešpricanog limuna
  • 1 mala buča narezana na šnitice (butter nut, hokaido, anđelika, ibica…) – oko 15-20 dag
  • 1 - 2 žlice meda
  • krupna morska sol
  • svježi mljeveni crni papar
  • čili u trakicama (ili zrnu)
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

U pećnici na 180°C prepecite šnite baguetta premazane s 3 žlice maslinovog ulja dok ne postanu hrskave (oko 10 minuta). Izvadite ih i pustite da se ohlade.

U međuvremenu prepecite buču. Prepolovite je i očistite od sjemenki. Izrežite na šnite (polumjesece) debele 2 cm, zagrijte na tavi malo maslinovog ulja, dodajte žlicu – dvije meda i šnite buče te ih kratko karamelizirajte.

Crostini s ricottom i pečenom bučom - mali zalogajčići sa sirom i pečenom bučom
Crostini s ricottom i pečenom bučom

Pomiješajte sir ricottu s limunovim sokom i dodajte naribanu koricu. Na svaku šnitu stavite 1 žličicu ricotte i nekoliko šnita prepečene buče, posolite, popaprite i ukrasite trakicama čilija.

Napomena: Šnite baguetta možete prepeči i na grill ili običnoj tavi, a šnite buče možete speći i u pećnici, ali su meni osobno ukusnije iz tave.

Crostini s ricottom i pečenom bučom - mali zalogajčići sa sirom i pečenom bučom
Crostini s ricottom i pečenom bučom