Ovo ljeto posebno me oduševilo jedno, meni novo, jelo.
Prezgodna, ujedno i sjajna kuharica, Antonija Vitaljić s Visa, točnije s broda Korab, dala mi je recept za ovo zaista posebno "malo jelo".
Recept: Paprika s tunjevinom
- 8 većih pečenih crvenih rok paprika
- 4 limenke tunjevine - 80 dag
- 16 maslina
- 2-3 režnja češnjaka
- 20 dag starog kruha (namočenog u mlijeko ili vodu)
- listovi peršina (količina prema ukusu i želji)
- prezla - za posipanje cca. 2-3 žlice
- maslinovo ulje
Paprike ispecite u pećnici, stavite u najlonsku vrećicu ili foliju pa kad se ohlade ogulite. Ili, ako ih nećete odmah koristiti, odmah zamrznite (ne morate gulitu kožicu, lako ćete je oguliti kad odledite paprike). Presjecite ih uzdužno po pola.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Tunjevinu iz konzervi nasjeckajte. Masline očistite od koštica i nasjeckajte. Sitno nasjeckajte češnjak i peršin. Kruh namočite u mlijeko ili vodu i dobro ocijedite. Dodajte 4 žlice maslinovog ulja pa sve dobro promiješajte.
Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem. Posložite jedan dio pečenih paprika, napunite ih sa smjesom, gore poklopite drugim djelom paprika. Pospite prezlom i poprskajte s malo maslinova ulja.
Pecite u unaprijed ugrijanoj pećnici oko 40 minuta.
Pečene paprike punjene tunjevinom mogu se poslužiti tople ili hladne, izvrsne su u obje varijante. Dobar tek!