![Ajngemahtec](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/05/7ff373ac/ajgemaht-juha.jpg)
Nedjelja, tradicionalno dan obiteljskog okupljanja i najbolji i najkvalitetniji tjedni ručak koji mora imati početak i kraj - doslovno od predjela do deserta, za sve generacije - nešto domaće, toplo i ukusno. Sir i pršut za početak, Ajgemahtec mogu i bebe jesti, janjetinu su proglasili jednim od zdravijih mesa, a uz pečeni krumpir i mladi luk je prava hrvatska gastro ikona... Desert kojem nitko ne može odoljeti - Montinjakova čokoladna torta bez brašna. Pa krenimo:
MAMINA PILEĆA RAGU JUHA - AJNGEMAHT JUHA (EINGEMACHT, njem., po zagrebački AJNGEMAHTEC ili ajngemahtes)
Ajngemahtec je u mojoj familiji omiljena juha koju je moja mama radila najbolje na svijetu. Doslovno. Najfinija nedjeljna juha...
Za 8 – 10 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 90 minuta
- 1/2 kg piletine (prsa, krilca, želuci, srca)
- 10 dag pilećih jetrica
- 10 dag mrkve
- 5 dag luka
- 10 dag graška
- 10 dag korijena peršina
- 10 dag korijena celera
- 1/2 karfiola – po mogućnosti samo cvjetići (po želji)
- 3 žlice brašna
- 1 jaje
- malo ulja
- sol
- papar
Piletinu narežite na manje komade. Na ulju podinstajte sitno nasjeckani luk i pola naribane mrkve pa dodajte piletinu. Malo je prepržite dok ravnomjerno ne pobijeli. Zatim dodajte povrće po tvrdoći: prvo mrkvu, peršin, celer, grašak i na kraju karfiol. Pržite par minuta i dodajte litru i pol vode. Posolite i popaprite. Kad zavrije, smanjite vatru i lagano kuhajte, otprilike sat vremena. Pred kraj ukuhajte jetrene noklice i kuhajte još 10 minuta. Na kraju juhu pospite sjeckanim peršinom.
Smjesa za noklice
U posudi razmutite cijelo jaje i polako dodajte brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i sitno iskosanu jetricu. Lagano umiješajte, pustite da par minuta odstoji i malom žličicom stavljajte u juhu.
![Pečena janjetina](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/05/87b1260a/peena-janjetina-dsc-1160-1.jpg)
PEČENA JANJETINA SA RUŽMARINOM I FINIM TRAVAMA
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta + 4 sata stajanja
Vrijeme pečenja: 1- 1,5 sati
Temperatura pećnice: 220C pa 180C
- 1 kg janjetine (but, rebrica...)
- 1-2 češnja češnjaka
- svježi ružmarin
- 1 šalica povrtnog ili janjećeg temeljca
- začini: kadulja, majčina dušica, bosiljak, smrekine bobice, menta
- maslinovo ulje
- krupna morska sol
- papar
Janjetinu posolite, popaprite, začinite finim travama i našpikajte češnjakom. Zalijte je maslinovim uljem i pustite da odstoji barem 4 sata na hladnom. Povremeno je okrećite. Zagrijte pećnicu na 220C. Stavite janjetinu na lim za pečenje, dodajte malo maslinovog ulja i malo bilja iz marinade te pecite u pećnici pola sata. Zatim je okrenite, zalijte vrućim mesnim temeljcem ili vlastitim sokom i smanjite temperaturu u pećnici na 180C. Pecite još sat, sat i pol te je okrećite još nekoliko puta. Svaki put pri okretanju zalite je vrućim temeljcem ili vlastitim sokom.
*Servirajte s domaćim pečenim krumpirima. Prema želji možete ih i zapeći zajedno sa janjetinom u pećnici, jer će poprimiti okus od pečenja pa će biti još ukusniji. Servirajte uz mladi luk i rotkvice ili neku salatu.
![Montinjakova torta](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/05/abcbf00c/montinjakova-okoladna-torta-bez-brana.jpg)
MONTINJAKOVA ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 8 minuta
Vrijeme hlađenja: 30 minuta + 1 dan
Temperatura pećnice: 240C
- 35 dag tamne čokolade (70% kakaa)
- 10 žumanjaka
- 10 bjelanjaka
- prstohvat cimeta
- 10 dag tamne čokolade za glazuru
Zagrijte pećnicu na 240C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite i dodajte na pari otopljenu čokoladu. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ih žlicom dodajte u smjesu. Sipajte u namašten i pobrašnjen kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici 8 minuta. Kad se ohladi (za pola sata), okrenite je naopačke.
Otopite na pari tamnu čokoladu i prelite je čokoladnom glazurom. Stavite tortu u hladnjak na nekoliko sati.
Dobar tek!