Negdje sam jednom pročitala recept od viškog svjetioničara Ivana Bulića Iće i prisvojila ga te malo prepravila. Postao je moj omiljeni recept... Gosp. Ivan Bulić Ićo ga radi od kozica, ja od škampi, ali može i jedno i drugo, samo da su svježi repići, jer miriše na još i još...
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- ½ kg očišćenih, svježih repova od škampi ili kozica
- 2 luka – sitno nasjeckana
- 4 režnja češnjaka – sitno nasjeckana
- 1 list lovora
- peršin – sitno nasjeckan
- 1,5 dl bijelog vina
- 1 žlica pirea paradajza
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- prema želji 2 - 3 žlice vrhnja
Na maslinovom ulju dinstajte luk dok se ne pretvori u jednoličnu masu, potom dodajte usitnjeni češnjak i repove škampa ili kozica pa podlijte vinom i vodom. Posolite i papaprite, dodajte pire paradajza, peršin i lovorov list. Kuhajte desetak minuta. Pola juhe odvojite i izmiksajte štapnim mikserom pa pomiješajte s ostatkom juhe. Prokuhajte sve zajedno još pet minuta. Prema želje dodajte vrhnje i promiješajte.