Ovaj receptić Zadranke Eme, sestre moje najbolje prijateljice Vesne je čista senzacija! Provjereno!
Recept: USKRSNA POGAČA by Ema, Zadar
Za 2 - 3 pince ružice (zavisno od veličine kalupa)
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta, s dizanjem germe 20-ak minuta
Vrijeme dizanja tijesta: što dulje, to bolje, 5 – 12 sati (tijesto se diže 2 puta)
Vrijeme pečenja: 1 sat
Temperatura pećnice: 150C
- 1 kg glatkog brašna
- 16 dag omekšanog putra
- 10 žumanjaka
- 25 dag šećera
- ¼ l mlakog mlijeka
- 7 g germe (kvsca)
- 2 korice naranče
- 2 korice limuna
- 2 žlice ruma
- 1 žlica maraskina
- 1 žličica soli (ne puna)
- 1 tamna čokolada (nasjeckana na kockice) – prema želji
1. U zdjeli, na toplome, umutite sve sastojke zajedno.
*(Ako imate svježu germu, prvo je dignite pa stavite u zdjelu, a ako imate suhi kvasac, direktno ga stavite sa svim sastojcima u zdjelu.)
2. Stavite smjesu na toplo da se digne (da nadođe).
3. Zatim premjesite smjesu, izvaljajte je, rasporedite komadiće čokolade po tijestu, zarolajte, režite na komade i slažite na masni papir u kalup ili oblikujte u bilo koji oblik prema želji - pletenicu, kruh, kao kruščić ili sl. Između ružica ostavite zraka jer jako narastu i ostavite ih opet da nadođu (kao na slici).
4. Premažite cijelim jajetom i stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu sat vremena.