Škampi na buzaru

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Škampi na buzaru

Recept: Škampi na buzaru

Moje omiljeno jelo. Obožavam buzaru, kao i svi moji ukućani. Pogotovo moja najstarija kćer Sarah koja je jede minimalno sat vremena jer pocucla svaki i najmanji dio raka, klješta - sve. Uživaju „točati“ kruh u saftu i igraju se čisteći škampe... Kad vidim kako netko jede škampe jedeći samo repove, muka mi je... Čar je „pocuclati“ cijeli škamp i izvaditi meso iz kliješta...

Ovo je moj "tajni" receptić. Kažem tajni jer me uvijek pitaju što sve stavim da je buzara "tako posebno fina", a recept je zaista jednostavan i nema tajnih sastojaka...

    1 – 1,30 kg manjih škampa

    1 ljutika/luk (sitno nasjeckana)  

    4-5 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)  

    15 g konzerviranog paradajza

    prezle (krušne mrvice)

    peršin (sitno nasjeckan)  

    ružmarin

    2-4 dl bijelog vina

    1,5 dl maslinovog ulja

    vrući riblji temeljac (odokativno, količina prema potrebi) ili voda

    papar

    sol

Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckanu ljutiku da zažuti. Dodajte češnjak, paradajz, prezle, peršin, malo ružmarina, papar i sol. Dodajte škampe i zalijte vinom. Kad vino ishlapi, dodajte vrući riblji temeljac (ili vodu) i pokriveno kuhajte na slaboj vatri 20-ak min. Prema potrebi dosolite i dopaprite te dodajte još prezla ili vode. Na kraju posipajte nasjeckanim peršinom i vruće poslužite. Umak ne smije biti prevoden, niti pregust.

Prema želji dodajte neku kuhanu tjesteninu, npr. tagliatelle.

Moji škampi na buzaru
Škampi na buzaru