Mladi dizajneri predstavili interaktivnu platformu za promoviranje talenata "the_zine"

| Design |

Mladi dizajneri predstavili interaktivnu platformu za promoviranje talenata
Bokte i The Zine

Prošli vikend održao se još jedan Dan D, međunarodni festival dizajna. U prostoru stare vojne bolnice u Vlaškoj imali smo priliku vidjeti preko 20 mladih i talentiranih domaćih dizajnera koji su se natjecali za pobjedu na festivalu, mnoge modne dizajnere i dizajnere nakita koji su prodavali svoje radove, izložbe škola i fakulteta, a sve je okrunjeno i velikim partyjem u subotu navečer.

Međutim, ono što nas je najviše zaintrigiralo na Danu D je svakako projekt simpatična imena "the_zine". Iza ove interaktivne, hibridne platforme stoji mlada grupa dizajnera s diplomskog Studija dizajna u Zagrebu, a predstavljaju se s imenom Bokte. Ovaj autorski tim ima četiri člana – Anta Bučević, Tea Pavić, Martin Peranović i Alma Šavar, a oni su službeno osvojili drugo mjesto festivala Dan D, u kategoriji mladih dizajnera iz regije do 35 godina.

Mladi dizajneri predstavili interaktivnu platformu za promoviranje talenata
Prva izdanja "The Zinea"

"the_zine" je zamišljen kao mala platforma na Internetu i u obliku fanzina, pomoću koje se predstavljaju mladi i talentirani kreativci, a jedino što njihove radove spaja je to što imaju istu temu. Na početku mjeseca urednici odaberu temu pomoću Random Word Generatora, a zatim je prevedu uz Google Translate i ponude kreativcima. Primjerice, za prvi broj je nasumično odabrana engleska riječ "connection" koja kada se prevede ima više značenja poput veze ili rođaka. Zatim autori šalju svoje radove koje povezuju s navedenom temom, a oni su nerijetko vrlo zanimljivi i raznoliki.

Mladi dizajneri predstavili interaktivnu platformu za promoviranje talenata
Tema prvog broja je Connection

Još jedna prednost ovog projekta je što spaja Internet i tisak: Na kraju mjeseca, kada se skupe radovi prijavljenih autora, izdaje se web izdanje fanzina kojeg zatim svi mogu isprintati kod kuće, u čemu i leži cijela bit fanzina: On je low budget, inovativan i radi proizvodnje, svaki je drugačiji.

"Ideja je krenula od samog principa stvaranje fanzina, a ideja fanzina je da su low budget i da se kopiraju, zbog čega nastaje ta jedna karakteristična estetika. Slika se zna na dijelovima i izgubiti i od kopirke zna dobiti razne tragove, zbog prašine i slično. Mi smo htjeli modernizirati i spojiti ideju fanzina koji se danas više bas i ne rade, a prije su bili jako zastupljeni, kroz online i offline platformu za povezivanje mladih autora iz područja ilustracije, fotografije, dizajna, mode itd.", pojasnila nam je ideju jedna od članica, Anta Bučević.

Mladi dizajneri predstavili interaktivnu platformu za promoviranje talenata
Bokte na Danu D

Vjerujemo da će ova platforma nakon osvajanja nagrade još više zaživjeti, a nadamo se da će broj prijavljenih autora svakog mjeseca biti sve veći; Ipak je ovaj projekt nešto sasvim novo i drugačije na tržištu, a s obzirom na to da nosi i potpis "Made in Croatia", vrijedno je svake pohvale.

Svoj primjerak broja mogli ste na gotovo nabaviti na Danu D, ali još uvijek ga možete i isprintati kod kuće preko njihove web stranice. Pogledajte detaljnije projekt ovdje!