Predstavljamo vam Odeatu, jedan od najljepših brandova keramike koji smo vidjeli

| Design |

Već smo prije nekog vremena na društvenim medijima naišli na brand ručno rađene keramike Odeata i zaljubili smo se na prvi pogled. Šalice, tanjuri, tanjurići u raznim bojama, oblicima, s raznim teksturama i različitog dizajna, sve do jedan komad ručno rađen s velikom pažnjom i svaki je pravo pravcato malo remek dijelo. Kako nam je na društvenim mrežama iz dana u dan iskakala ova ljepota, odličili smo je podijeliti s vama i saznati nešto više o brandu, tko stoji iza njega, od kud ime i kako je sve krenulo. 

Saznali smo da je Odeata ceramics zapravo Valentina Šeb koja ne voli previše pričati o sebi jer smatra kako najvažnije o njoj priča keramika koju izrađuje. S glinom se upoznala prije petnaest godina i bila je to ljubav na prvi pogled. Do prije dvije godine izrađivala je predmete dekorativne svrhe, ali kako je njen cilj oduvijek bio izrađivati uporabne predmete odlučila je krenuti tim putem. Tako je nastala Odeata, svojevrsna životna filozofija, priča o životnom putovanju, ljubavi, vještini, strpljenju, hrabrosti i ostvarenom snu. "Mogu slobodno reći da je Odeata potpuno novi i originalni svijet koji gradimo" kaže Valentina.

Odeata ceramics

U izradu keramike krenula je kao u hobi koji se jako brzo razvio u posao. Valentina kaže da iako su godinama u keramici kako je bilo zahtjevno okrenuti novu stranicu u poslu, krenuti ispočetka u drugom, poslovnom smjeru i brendirati proizvod. Odeata je brend koji je nastao transformacijom proizvoda i poslovanja. "Iskreno, iako je bilo zahtjevno i proces je trajao skoro dvije godine, isplatilo se jer sada radim ono u čemu uživam i izvanredan je osjećaj tog „novog početka“."

Odeata ceramics

Razvoj branda i poslovanja kroz te godine vodio je i većem ulaganju u opremu i radionicu, ali i u znanje i samu proizvodnju jer, iako Valentina ima veliko iskustvo u kremaici, kaže da svakodnevno nauči nešto novo te svaka nova ideja iziskuje daljnje učenje i ulaganje. 

Odeata ceramics

Opisala nam je ukratko i proces izrade: prvi korak je obrada gline, svaku glinu treba dobro pripremiti za oblikovanje odnosno rad, zatim se modelira, suši nekih sedam dana, obrađuje u biskvitu, pali, oslikava i glazira pa pali još jednom u posebnim pećima za keramiku od 1.000C°-1.200C°. Završni korak je nanošenje zlata koje se ne nanosi na svaki predmet nego samo na one koje odlučimo tako dizajnirati. Zlato se pali u trećem paljenju na 700C°. Kaže kako iako u teoriji možda to zvuči komplicirano, u praksi uz puno rada i strpljenja stvari idu svojim tokom. Proces izrade jednog predmeta traje petnaest dana. U izradi joj pomaže suprug, a prema potrebi uzima i sezonske radnike.

Odeata ceramics

Otkrila nam je i kako je najprodavanija Grace kolekcija, ali kako stalno rade na novim proizvodima i kolekcijama pa stalno izbacuju nešto novo. Društvene mreže su im puno pomogle od kada su pokrenuli brand jer su glavna platforma za predstavljanje te upoznavanje branda s ljudima.

Odeata ceramics

Za kraj, cijene, šalice su od 140 kuna na dalje kao i tanjurići, a čajnici su 300 kuna što se ne čini uopće puno za tako prekrasne ručno rađene proizvode za koje izrada traje po 15 dana. U ljepoti ovog branda možete uživati putem njihovog Instagrama te weba gdje imate i webshop sa svim informacijama.

Odeata ceramics
 
Odeata ceramics