Kiselo zelje i restani krumpir s domaćim kobasicama

| Wine and dine |

Kiselo zelje i restani krumpir s domaćim kobasicama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Za ove hladne zimske dane idealno jelo je jednostavno staro seljačko jelo koje grije dušu i srce, kiselo zelje i restani krumpir s domaćim kobasicama.

Restani krumpir

Za 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme kuhanja: 15-20 minuta

Vrijeme pečenja: 10 minuta                                              

  • 1 kg krumpira
  • luk –(sitno nasjeckan) - može i ne mora
  • mljeveni muškatni oraščić
  • miješano maslinovo i suncokretovo ulje
  • sol
  • papar
Kiselo zelje i restani krumpir s domaćim kobasicama
Kiselo zelje i restani krumpir s domaćim kobasicama

Ogulite pa kuhajte krumpire u posoljenoj vodi te još tople narežite na šnitice ili krupno naribajte. Na zagrijanom maslinovom i običnom ulju podinstajte sitno nasjeckan luk i dodajte krumpir narezan na šnitice. Posipajte muškatnim oraščićem, dosolite, popaprite, promiješajte i popržite do zlatno žute boje da budu pomalo hrskavi. Vilicom malo zgnječite krumpir. Na kraju možete dodati sitno nasjeckan peršin.

Također cijele krumpire možete skuhati s korom i onda kad se malo ohlade oguliti ih i narezati na šnitice.

Dinstano kiselo zelje

 Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 1 sat

  • ½ kg narezanog kiselog zelja (pola velike glavice zelja ili jedna manja)
  • 2-3 žlice octa – za kuhanje zelja
  • 1 luk – sitno nasjeckan
  • slatka crvena paprika
  • ljuta crvena paprika – prema želji
  • lovorov list
  • sol
  • papar
  • ulje
Kiselo zelje i restani krumpir s domaćim kobasicama
Kiselo zelje i restani krumpir s domaćim kobasicama

Kiselo zelje narežite na trakice ili kockice i stavite u lonac koji napunite hladnom vodom, posolite i dodajte malo octa te kratko blanširajte (prokuhajte). U tavi podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte blanširano zelje i pomiješajte. Dinstajte nekoliko minuta i miješajte, dodajte žlicu, dvije vode. Posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku, pomiješajte i dinstajte nekoliko minuta pa dodajte toliko vode da prekrije zelje, poklopite i dinstajte 15-20 minuta.

Pečene domaće kobasice

  • 1-2 domaće kobasice po osobi
  • ulje ili svinjska mast

Kobasice stavite kuhati u hladu vodu, prokuhajte ih, ocijedite na papirnatoj salveti pa na malo ulja kratko ispecite u tavi. Prema želji možete ih speći i bez prethodnog kuhanja, samo ih površinski na više mjesta zarežite sa svake strane i prepecite u tavi jednom. Okrećite ih da se zapeku sa svih strana.

Umjesto domaćih kobasica dinstano kiselo zelje i restani krumpir možete servirati i s buncekom ili krvavicama.