Za ove hladne zimske dane idealno jelo je jednostavno staro seljačko jelo koje grije dušu i srce, kiselo zelje i restani krumpir s domaćim kobasicama.
Restani krumpir
Za 5 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 15-20 minuta
Vrijeme pečenja: 10 minuta
- 1 kg krumpira
- luk –(sitno nasjeckan) - može i ne mora
- mljeveni muškatni oraščić
- miješano maslinovo i suncokretovo ulje
- sol
- papar
Ogulite pa kuhajte krumpire u posoljenoj vodi te još tople narežite na šnitice ili krupno naribajte. Na zagrijanom maslinovom i običnom ulju podinstajte sitno nasjeckan luk i dodajte krumpir narezan na šnitice. Posipajte muškatnim oraščićem, dosolite, popaprite, promiješajte i popržite do zlatno žute boje da budu pomalo hrskavi. Vilicom malo zgnječite krumpir. Na kraju možete dodati sitno nasjeckan peršin.
Također cijele krumpire možete skuhati s korom i onda kad se malo ohlade oguliti ih i narezati na šnitice.
Dinstano kiselo zelje
Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 1 sat
- ½ kg narezanog kiselog zelja (pola velike glavice zelja ili jedna manja)
- 2-3 žlice octa – za kuhanje zelja
- 1 luk – sitno nasjeckan
- slatka crvena paprika
- ljuta crvena paprika – prema želji
- lovorov list
- sol
- papar
- ulje
Kiselo zelje narežite na trakice ili kockice i stavite u lonac koji napunite hladnom vodom, posolite i dodajte malo octa te kratko blanširajte (prokuhajte). U tavi podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte blanširano zelje i pomiješajte. Dinstajte nekoliko minuta i miješajte, dodajte žlicu, dvije vode. Posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku, pomiješajte i dinstajte nekoliko minuta pa dodajte toliko vode da prekrije zelje, poklopite i dinstajte 15-20 minuta.
Pečene domaće kobasice
- 1-2 domaće kobasice po osobi
- ulje ili svinjska mast
Kobasice stavite kuhati u hladu vodu, prokuhajte ih, ocijedite na papirnatoj salveti pa na malo ulja kratko ispecite u tavi. Prema želji možete ih speći i bez prethodnog kuhanja, samo ih površinski na više mjesta zarežite sa svake strane i prepecite u tavi jednom. Okrećite ih da se zapeku sa svih strana.
Umjesto domaćih kobasica dinstano kiselo zelje i restani krumpir možete servirati i s buncekom ili krvavicama.