![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2013/01/91a61c85/img-8764.jpg)
Ovo je definitivno idealan recept za brzinski grah s tjesteninom ili kako bi rekli dalmatinci i primorci - pašta fažol, samo na zagrebački način. Kad nemam puno vremena za kuhanje, često napravim ovu „brzinsku“ varijantu variva s grahom iz konzerve, naravno, bez zaprške (izmiksam šaku, dvije skuhanog graha i dodam u varivo). Najčešće uzmem crveni grah u Lidlu (on mi je najbolji), ali i svi drugi dolaze u obzir. Brzi pašta fažol vrlo je ukusan i nema nikakve razlike jel' grah iz konzerve ili je svježi, svi ga vole i hvale, a ono najbitnije - gotov je za pola sata!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 60 dag graha iz konzerve
- 25 dag tjestenine - pužići (tal. pipe rigate)
- 10 dag špeka
- kobasice
- 6 dag mrkve – narezana na kolutiće
- 1 ljuti feferon ili ljuta crvena paprika
- 3 češnja češnjaka
- 1 luk
- slatka crvena paprika
- 1 - 2 žlice Lovačke juhe (može i ne mora)
- 2 - 3 kom. lovora
- malo ulja - za prženje mesa
- sol
- papar
Napunite lonac s hladnom vodom, dodajte grah iz konzerve, posolite i popaprite te stavite kuhati. Narežite kobasice na kolutiće i špek na šnite i u tavi ih lagano prepecite pa ih dodajte grahu. U grah prema želji možete dodati mrkvu, feferon, češnjak, luk, a i ne morate. Dodajte lovor i slatku crvenu papriku te prema želji još dosolite i zaljutite, a ako imate Lovačku juhu (Podravka) dodajte 2 žlice. Poklopite grah i kuhajte ga na srednjoj temperaturi. Posebno u drugom loncu skuhajte tjesteninu - pužiće. Povremeno pomiješajte grah varivo, a pred kraj odvojite 2 šeflje skuhanog graha i izmiksajte ga u blenderu te vratite u grah varivo. Neposredno prije samog serviranja skuhanu tjesteninu dodajte u grah. Ako tjesteninu pomiješate s grahom puno prije serviranja, tijestenina će upiti svu tekućinu i biti će raskuhana.
*Prema želji možete posebno skuhati buncek i suho meso pa dodati u grah ili servirati posebno uz grah.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2013/01/de472966/img-8762.jpg)