Ne znam osobu koja ne voli njoke (tal. gnocchi) ili krokete. Moji ih obožavaju! Kad god mi ostane pire krumpira, ubacim jaje i malo brašna i napravim njoke... Moja baka Ljubica ih definitivno radi najbolje i najbrže... Ona ih zove po zagrebački - mišeki. Ovo je njezin recept koji primijenjujem već dugi niz godina i to vrlo uspješno. Uvijek uspjevaju! Probajte! I da, negdje sam pročitala da Talijani (čije je ovo izvorno jelo) upravo jedu njoke četvrtkom, a danas je četvrtak...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta
- 70 dag kuhanih krumpira (ne mladog! starog - može i rozi i bijeli, meni bolji rozi) pa nariban ili propasiran
- 25 dag glatkog brašna tip 850
- 2 jaja
- malo parmezana (prema želji)
- malo muškatnog oraščića (prema želji)
- putar
- sol
Sve sastojke dobro umiješajte u vrlo mekano tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite je nožem svakih 2 - 3 cm u njoke.
Njoke možete kuhati i pržiti. Ako ih kuhate, čim slana voda provrije, ubacite njoke i vadite ih šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu. Tada ih možete malo zapeći na tavi na malo ulja da izvana budu hrskavi, a iznutra i dalje mekani i topljivi.
Prženi njoki – kroketi rade se isto kao i njoki, ali se na kraju umoče u jaje (može i ne mora) pa u prezle i prže na vrućem ulju na umjerenoj vatri dok ne poprime lijepu žutu boju.
Ako želite da su vam njoki zelene boje, dodajte malo rukole (za navedenu količinu krompira oko 5 - 6 dag skuhane i propasirane rukole) u smjesu kuhanog krumpira i jaja.