Kako napraviti domaći limoncello?

| Wine and dine |

Limoncello
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Limoncello (liker od limuna)

Moj recept za limoncello je skroz različit od svih koje sam pročitala ikad i na internetu i u bilo kojoj knjizi/kuharici. Ovo je ipak recept mog tate koji radi limoncello, kao i kupinovo vino, svoj rose, rakiju od smokve, šumskog voća, travarice, kruškovače, sirup od borovih iglica, sve vrste kiselih i slatkih zimnica... Drugim riječima - nema što ne radi...
Dakle: recept. Provjeren i dobar. Štoviše - jako dobar! A to znaju svi oni koji ga godinama piju kod mene... Najvažnije je da sam ove godine dobila nešpricane limune s Pelješca i Korčule, ogromne, slasne, pune soka, hvala Srki!

Količina? Zavisno od količine limuna, prema ukusu i receptu: otprilike ista količina limuna i šećera, a kasnije alkohol 1/3.

Limoncello
Limoncello
  • nešprican (obavezno!) limun
  • šećer (bijeli kristalni) ili malo agava sirupa, meda ili smeđeg šećera
  • rakija (loza), votka, čisti alkohol
  • vanilin šećer - prema želji

Prvo dobro operite nešpricane limune i odrežite im krajeve. Pripremite staklenku. Prerežite po pola pa na šnitice. Slažite redove red šećera, red šnitica limuna, red šećera, limuna i tako dok ne ispunite cijelu staklenku. Stavite je na toplo (kod radijatora ili na sunce) da stoji slijedećih mjesec dana. Nakon mjesec dana procijedite sadržaj i dodajte alkohol (rakiju, votku...). Moj otac je miješao 50% sirupa : 50% alkohola, a ja volim da je limoncello slađi pa miješam 2/3 sirupa od limuna i 1/3 alkohola. Dosadašnjih godina miješala sam samo rakiju (isto domaću, tatinu), a ove godine sam napravila i od votke i od rakije. Nekima je bolja jedna, nekima druga... Zavisi od ukusa. Od ukusa zavisi i omjer i količina dodanog alkohola. Poanta je da kad miješate, stalno morate probati dok ne dobijete optimalan okus po svom ukusu. Sutradan opet malo probajte, možete je opet doraditi...
Ne, ostatak limuna nemojte baciti. Opet ga stavite u staklenku i dolijte rakiju, votku ili alkohol. Zatvorite i neka stoji još kojih 10, dana, 2 tjedna, a može i 3. Nakon toga ponovo procijedite limune i probajte limoncello. Ako treba, ponovo ga malo doradite - dodajte malo sirupa od limuna, ako nije dovoljno sladak, dodajte malo meda ili agava sirupa ili skuhajte šećer u vodi i dodajte šećerni sirup.
Naime, tako ga i svi drugi rade, limunovu koricu (samo koricu) namaču 3 tjedna u alkoholu pa onda skuhaju šećerni sirup i dodaju ga u procijeđeni alkohol. Stavljaju samo koricu jer je bijeli dio limuna gorak, ali na način na koji to radi moj otac pa i ja, nema nikakve gorčine, sladak je i preeeefin!!!

Limoncello
Limoncello