Gratinirane šparoge (i/ili artičoke)
Povrće (tikvice, prokulice, brokula, karfiol...) je posebno ukusno gratinirano (zapečeno) u pećnici. Na isti način možemo pripremiti i šparoge i artičoke.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 2 vezice šparoga (ili 1 vezica šparoga i 4 artičoke)
- 2 dl slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
- 1 žličica škrobnog brašna
- 2 dl naribanog parmezana
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200 C. Šparogama otklonite tvrdi drvenasti dio, a ostatak prema želji natrgajte na kraće dijelove oko 3 - 4 cm ili ostavite cijele te ih kratko prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Rasporedite ih po vatrostalnoj zdjeli. Izmiješajte vrhnje, sol, papar, škrobno brašno i parmezan te prelite preko šparoga. Pecite ih 15-ak minuta.
Ako gratinirate i artičoke, odrežite im vanjske listiće i zašiljene krajeve drugih listića, uzdužno ih prorežite te ih kratko prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite.