Focaccia - talijanska pogača

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Focaccia - pogača
Focaccia

Talijanska pogača, kruh - focaccia (tal. izgovor: fokača) je slične teksture kao i za pizzu. Ovo je bazni recept, a najčešće se dodaju masline, češnjak, sušene rajčice i ružmarin te drugi mediteranski začini. U južnom dijelu Italije pravi se s maslinovim uljem, a u sjevernom sa svinjskom masti. Osobno preferiram ovaj južniji, mediteranski način pripreme focaccie.

 Temperatura pećnice: 250C

  • 2 šalice brašna 
  • 1 žličica šećera
  • 1 vrećica suhe germe ili kocka svježe germe
  • 1 / 3 šalice tople vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol

Da bi izradili svježu germu izmrvite je vilicom, dodajte malo brašna, šećera i toplog mlijeka, dobro sve promiješajte pa stavite na toplo da se diže 15-tak minuta.

 U velikoj zdjeli izmiješajte izrađenu germu s prosijanim brašnom i soli. Umiješajte malo po malo vode dok se tijesto ne počne odljepljivati od zdjele. Zatim izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite još minutu. Premažite ga s uljem i ostavite u zdjeli pokrivenog s krpom da se diže oko pola sata, dok se volumen ne udvostruči..

Zagrijte pećnicu na 250 C. Tijesto ponovo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i kratko zamijesite. Razvaljajte tijesto u pogaču i stavite na papir za pečenje ili lagano nauljeni pleh i pecite u pećnici 15 - 20 minuta.