Talijanska pogača, kruh - focaccia (tal. izgovor: fokača) je slične teksture kao i za pizzu. Ovo je bazni recept, a najčešće se dodaju masline, češnjak, sušene rajčice i ružmarin te drugi mediteranski začini. U južnom dijelu Italije pravi se s maslinovim uljem, a u sjevernom sa svinjskom masti. Osobno preferiram ovaj južniji, mediteranski način pripreme focaccie.
Temperatura pećnice: 250C
- 2 šalice brašna
- 1 žličica šećera
- 1 vrećica suhe germe ili kocka svježe germe
- 1 / 3 šalice tople vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
Da bi izradili svježu germu izmrvite je vilicom, dodajte malo brašna, šećera i toplog mlijeka, dobro sve promiješajte pa stavite na toplo da se diže 15-tak minuta.
U velikoj zdjeli izmiješajte izrađenu germu s prosijanim brašnom i soli. Umiješajte malo po malo vode dok se tijesto ne počne odljepljivati od zdjele. Zatim izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite još minutu. Premažite ga s uljem i ostavite u zdjeli pokrivenog s krpom da se diže oko pola sata, dok se volumen ne udvostruči..
Zagrijte pećnicu na 250 C. Tijesto ponovo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i kratko zamijesite. Razvaljajte tijesto u pogaču i stavite na papir za pečenje ili lagano nauljeni pleh i pecite u pećnici 15 - 20 minuta.