Fantastičan rižoto s kozicama i limunom

| Wine and dine |

Rižoto s kozicama i limunom, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta

  • 50 dag riže
  • ½ kg očišćenih repova kozica
  • 1 dl bijelog suhog vina
  • Oko 1 l – 1,5 l jušnog – ribljeg temeljca (ili povrtnog) - vrućeg
  • svježi bosiljak (istučen u mužaru)
  • ružmarin (grančica)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2-3 žlice slatkog vrhnja – prema želji
  • 1 mala glavica luka
  • 3-4 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
  • 1 žličica kurkume
  • 1 – 2 žlice passate (pasiranog paradajza)
  • 1 – 2 žlice naribanog grana padana ili parmezana
  • korica 1 nešpricanog limuna
  • 1-2 žlice soka limuna 
  • maslinovo ulje

Napravite jušni temeljac i procijedite ga ili odmrznite već unaprijed spremljeni temeljac, neka proključa pa i dalje lagano kuha da bude vrući.

Rižoto s kozicama i limunom
Rižoto s kozicama i limunom - priprema

Na maslinovom ulju podinstajte luk pa dodajte češnjak i dodajte repove kozica, kratko promiješajte (20-30 sekundi) pa ih stavite uz rub, na jedan dio tave koji malo odmaknite od vatre. Na drugi dio tave dodajte rižu da zastakli minutu, dvije pa sve promiješajte i zalijte vinom. Kad vino ishlapi dodajte deci vrućeg jušnog temeljca pa postupno zalijevajte istim cijelo vrijeme miješajući rižoto.

Posolite, popaprite i dodajte mediteranske začine: bosiljak, ružmarin, nasitno nasjeckan peršin. Dodajte kurkumu, malo passate, sok i dio korice limuna i dalje zalijevajte jušnim temeljcem. Pred sam kraj da bi rižoto bio kremast i još ukusniji umiješajte kockicu putra i naribani sir, prema želji i žlicu, dvije vrhnja za kuhanje, ali ne morate. Još vrući rižoto servirajte na tanjur i pospite ostatkom naribane korice limuna te ukrasite bosiljkom.

Prema želji dodatno servirajte i parmezan ili grana padano.

Napomena: Ako niste dovoljno spretni, radije upotrijebite dvije tavice – na jednoj podinstajte luk i češnjak pa dodajte repove kozica, a na drugoj zastaklite rižu pa pomiješajte rižu s kozicama i dalje pripremajte prema receptu. Osobno uvijek koristim jednu veliku tavu na kojoj sve pripremam kako i stoji u receptu.

Što se tiče jušnog temeljca, uvijek kad kuham juhu, bilo govedsku (teleću), povrtnu ili riblju (ili od škampa), kuham veliki lonac juhe i obavezno dio temeljca zamrznem u plastičnu posudu, napišem datum i od čega je temeljac, tako da kada radim rižoto ili neko drugo jelo za koje treba temeljac, a radi uštede vremena, imam već gotov.

Rižoto s kozicama i limunom
Rižoto s kozicama i limunom