predjelo: RAŽNJIĆI OD SIRA I GROŽĐA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
- 15 dag Fontina ili Asiago sira
- 20 dag zrelog bijelog grožđa
Izrežite sir na komadiće veličine bobe grožđa. Na drvene ražnjiće ili čačkalice složite bobu grožđa i komadić sira i tako naizmjence.
*umjesto sira možete staviti zarolanu šnitu pršuta ili kombinirati sir i pršut s grožđem.
glavno jelo: CANELONI S MESOM, Italija
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta
- 16 cannellona
- 2 žlice naribanog sira parmezana
- Fila:
- 8 dag mladog luka – samo bijeli dio (narezan na kolutiće)
- 40 dag mljevenog mesa
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 0,5 dl vina
- 4 dag naribanog sira parmezana
- 4 dag naribanog sira grojera ili gotovog ribanog sira za pizzu
- 1 žlica narezanog vlasca (može, a i ne mora)
- 3-4 žlice ulja
- sol
- papar
Umak od paradajza:
- 4 dl pirea paradajza
- 2,5 dl vode
- 1 čili papričica
- 2 žličice šećera
Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. Zagrijte pećnicu na 220 C. Na ulju kratko podinstajte mladi luk. Dodajte mljeveno meso, sol i papar pa dinstajte podlijevajući vodom oko 20 minuta. Nakon toga dodajte vrhnje, vino, sireve i vlasac. Sve zajedno kratko prokuhajte, malo ohladite i ovim nadjevom punite cannellone. Položite ih u uljem namazanu vatrostalnu posudu i prelijte umakom od paradajza. Pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici 20-tak minuta, maknite foliju i još kratko zapecite.
Umak od paradajza:
Pire paradajza pomiješajte s vodom, dodajte narezanu čili papričicu i šećer. Kratko prokuhajte.
Canellone možete pripremiti i sa piletinom:
Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. U blenderu krupno nasjeckajte ½ kg fileta pilećih prsiju, 1 luk, 5 oguljena češnja češnjaka i kadulju. Posolite, popaprite i dodajte 3 jaja. Zagrijte pećnicu na 200C. Napunite canelone pilećim nadjevom i slažite ih u namaštenu vatrostalnu zdjelu. Prelijte sa 6 dl umaka bešamel ili slatkog vrhnja, po vrhu pospite parmezanom i prezlama. Pecite u pećnici pola sata.
prilog: SALATA S JABUKOM I CELEROM
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minuta
- 50 dag korijena celera
- 1 veća kiselkasta jabuka
- malo soka od limuna
- 1 kiselo vrhnje
- 1 mrkva – prema želji
- narezani orasi ili lješnjaci – za posipati
- sol
- papar
Celer ogulite i sitno naribajte. Dodajte oguljenu i naribanu jabuku. Pomiješajte i dodajte limunov sok, papar, sol i kiselo vrhnje. Sve dobro pomiješajte i ohladite u hladnjaku. Po želji u salatu možete dodati i 1 mrkvu sitno naribanu, a posipati krupno narezanim orasima ili lješnjakom.
*Poslužite kao hladno predjelo ili kao prilog kuhanoj ili pečenoj šunki te bunceku.
TORTA OD LJEŠNJAKA I ČOKOLADE
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Vrijeme hlađenja: 2-3 sata
Temperatura pećnice:180C
- 30 dag poprženih i oguljenih grubo samljevenih lješnjaka
- 6 jaja
- 1 prašak za pecivo
- ½ kg šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat cimeta
- 30 dag otopljenog putra
- 1,5 dl mlijeka
- 37,5 dag oštroga brašna
- 10 dag čokolade za kuhanje (min. 70% kakaa)
Zagrijte pećnicu na 180 C. Izmiksajte jaja, šećer, vanilin šećer, cimet i prašak za pecivo u glatku smjesu. Zatim dodajte otopljeni putar i mlijeko, pa brašno, samljevene lješnjake te otopljenu čokoladu. Smjesu prelite u premazan putrom i pobrašnjen kalup za torte i pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta.
* Poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled.