predjelo: SALATA CAPRESE (PARADAJZ i MOCARELA)
Idealno predjelo – brzo, jednostavno, a zdravo i ukusno.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
- 50 dag paradajza ili chery rajčica
- 30 dag mozzarele
- prstohvat origana
- svježi bosiljak
- rukola
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Narežite paradajz i mozzarelu na šnite i poslažite na tanjur. Posolite, popaprite, zalijte maslinovim uljem, pospite origanom. Ukrasite listićima bosiljka ili rukole. Po želji možete pokapati i sa malo accetta balsamica.
glavno jelo: ZAGREBAČKI ŠNICLI
Ovako spravljani šnicl, gotovo u svakom gradu zove se upravo po njemu. U Ljubljani je ljubljanski, u Pragu praški....
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta
- 70 dag telećih šnicli od buta
- 15 dag praške šunke
- 15 dag sira (najbolje ementalera)
- 1 žlica soli
- ulje za pečenje
Za paniranje:
- 10 dag oštrog brašna
- 10 dag prezli
- 3 jaja
Narezane šnicle dobro istucite i posolite. Na polovicu svakog šnicla stavite šnitu šunke i sira. Šnicle zatim preklopite, a krajeve pričvrstite čačkalicama. Ovako pripremljene, panirajte ih (uvaljajte ih u oštro brašno, pa u razmućena jaja i u prezle). Zagrebačke šnicle pecite u tavi na vrućem ulju 5-7 minuta sa svake strane.
prilog: PIRE OD CELERA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 1/2 kg celera
- 1-2 krumpira srednje veličine
- mlijeko
- malo putra
- parmezan (za posipati)
- sol
- bijeli papar
Celer ogulite i narežite na šnitice. Kuhajte ga u posoljenoj vodi dok ne bude skroz mekan. Posebno skuhajte krumpir. Izmiksajte celer u blenderu, dodajte mu malo mlijeka, putra, prema okusu soli i papra pa pomiješajte sa zgnječenim krumpirom. Izmiješajte u pire. Prema potrebi dodajte još malo putra i mlijeka. Pospite parmezanom.
desert: PITA OD TAMNE ČOKOLADE
Za ovim kolačem – svi moji su ludi... Klinke obožavaju. Lijepo se reže, savršeno ide sa sladoledom ili šlagom, a kad se još prelije sa toplim umakom od šumskog voća...
Prhko tijesto:
- 25 dag brašna
- 12,5 dag hladnog putra iz hladnjaka
- 5 dag šećera
- 1 žumanjak
- 1 žličica jogurta ili kiselog vrhnja
- naribana limunova korica
Fila:
- 14 dag putra
- 15 dag tamne čokolade za kuhanje (70 – 80% kakaa)
- 8 žlica kakaa u prahu
- cimet
- 4 jaja
- 20 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice meda
- 3 žlice kiselog vrhnja
Zagrijte pećnicu na 180C.
Tijesto: od svih sastojaka ručno zamijesite prhko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Tijesto razvaljajte (pomoću prozirne folije) i stavite u kalup tako da obložite stijenke i dno, a višak tijesta odstranite. Ispikajte dno vilicom i pecite u zagrijanoj pećnici 15ak minuta. Ohladite ga, a pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.
Fila: na pari zajedno rastopite čokoladu, putar i kakao, pa ostavite da se prohladi. Posebno umutite jaja se šećerom, zatim dodajte med i vrhnje, pa ulijte otopljenu čokoladu i promiješajte. Sipajte filu na pečeno tijesto i pecite još u zagrijanoj pećnici na 150C oko 40 minuta.
*Pita se može jesti mlaka ili hladna. Servirajte uz tučeno slatko vrhnje i topli umak od šumskog voća (marmeladi dodajte malo vode pa je promiješajte i zagrijte).
Pitu možete napuniti i s ovom filom:
- 50 dag tamne čokolade (60%)
- 1 mahuna vanilije ili 1 vanilin šećer
- 3 jaja
- 2 dl mlijeka
- 3,5 dl slatkog vrhnja
Čokoladu otopite na pari, a posebno umutite jaja. Zagrijte slatko vrhnje i mlijeko s vanilijom do vrenja, te uz neprestano miješanje tu vrelu smjesu ulite u umućena jaja. Procijedite smjesu kroz cjediljku, pa je dodajte čokoladi i promiješajte.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 12.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.