predjelo: NAMAZ OD GRAŠKA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
- 25 dag očišćenog mladog graška (ili iz konzerve)
- 2 žlice mladog kozjeg ili kravljeg sira
- 1 žlica soka od limuna
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Ocijedite skuhani ili konzervirani grašak i sa svim ostalim sastojcima ga izmiksajte u blenderu. Po potrebi dodajte još malo vode te miksajte do željene glatkoće i mazivosti. Ohladite u hladnjaku.
*Brzi namaz možete pripremiti na isti način i od crvenog graha iz konzerve. Ocijeđenom grahu dodajte 2 fileta inćuna, 1 žličicu kapara, malo maslinovog ulja, sol, papar a prema potrebi i malo vode te sve izmiksajte u blenderu.
glavno jelo: PIPE RIGATE S PAPRIKAMA, MASLINAMA, RUKOLOM I CHERRY RAJČICAMA, Italija
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 40 dag pipe rigate (pužići)
- 2 paprike različite boje (izrezane na trakice)
- 15 cherry rajčica
- 2 žlice otkoštenih crnih maslina
- rukola (grubo nasjeckana)
- 2 češnja češnjaka (protisnutog ili sitno nasjeckanog)
- origano
- ½ šalice bijelog vina
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- papar
Operite paprike, očistite ih i izrežite. Operite cherry rajčice i izrežite ih na 4 djela. Masline izrežite na 2 - 3 šnitice. U tavici na malo maslinova ulja podinstajte češnjak. Dodajte narezane paprike i dinstajte 5 minuta. Dodajte rajčice, malo origana i masline. Zalite bijelim vinom i kuhajte još 5 minuta. Dodajte grubo nasjeckanu rukolu, posolite i popaprite. U međuvremenu skuhajte pužiće ili neku drugu tjesteninu al dente, ocijedite ju i prelijte pripremljenim umakom.
desert: MAMIN BISKVIT S JOGURTOM I VOĆEM
Omiljeni kolač svih mojih ukućana, pogotovo Tare. U prosijeku ga radim barem 1 tjedno... brzo gotov, vrlo ukusan...
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Vrijeme hlađenja: 1 sat
Temperatura pećnice: 180C
- 2 jaja
- 1 čaša šećera (2 dl)
- 1 vanilin šećer
- ½ čaše ulja (1 dl)
- 1 čaša jogurta (2 dl)
- 2 čaše brašna (1 mekog i 1 oštrog)
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat cimeta
- naribana korica limuna
- putar za kalup
- brašno za kalup
- štaub šećer
- voće (zamrznuto ili svježe)
- *šlag ili vanilij puding (može a i ne mora)
Zagrijte pećnicu na 180C. Jaja, šećer, vanilin šećer i ulje dobro izmiksajte pa dodajte jogurt, pa prosijano brašno (čašu po čašu), cimet, koricu od limuna i prašak za pecivo. Sipajte u premazan putrom i pobrašnjen kalup. Voće umočite u štaub šećer i stavite na biskvit. Pecite u pećnici 30 – 40 minuta. Probajte vilicom kada je gotov. Posipajte ga štaub šećerom.
*Možete ga preliti vanilij pudingom ili šlagom.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 23.4.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.