juha: KLASIČNA BEČKA JUHA, Austrija
Za 5 - 6 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 sata
- ½ kg govedine
- 2 – 3 goveđe kosti (po želji)
- 1 svežanj zelenja za juhu
- ½ luka
- 3 bjelanjka
- sol
- vlasac ili peršin za ukrašavanje
Operite meso, osušite ga, narežite na veće komade i stavite u 2 litre hladne vode. Luk narežite na kolutiće i popržite u tavici bez masnoće da posmeđi. Mesu dodajte oprane kosti, zelenje, prženi luk i kuhajte 2 sata. Ohladite juhu i skinite masnoću koja pliva na vrhu. Procijedite ju. Istucite bjelanjke sa 2,5 dl hladne vode, polako umiješajte u juhu i ponovno ju prokuhajte dok ne postane bistra. Na kraju je procijedite kroz kuhinjsku krpu i posolite. Pospite je sitno nasjeckanim vlascem ili peršinom i poslužite kao bistru juhu ili s bečkim jušnim prilozima. Meso i povrće iz juhe posebno poslužite uz hren.
*Za bistrenje juhe dobro je staviti komadić slezene ili jetra.
glavno jelo: TELEĆA KOLJENICA S KRUMPIROM I FRANCUSKA SALATA
Kad dolaze gosti, volim spremiti teleću koljenicu, jer s njom nema puno posla, a jako je sočna, mekana i ukusna. Svi je vole i s njom je uvijek garantirano uspješna večera. Dok se glavno jelo peče u pećnici, uspijem pripremiti niz drugih jela – predjela, salata i deserta... I za 2 - 3 sata – sve je gotovo!
Za 4-6 osobe
Vrijeme pripreme: jednodnevni pac
Vrijeme pečenja: 2 sata i 30 minuta
- 2 kg teleće koljenice
- 1,5 - 2 kg krumpira
- 10 dag paradajza (narezan krupno) - može i ne mora
- 10 dag luka (narezan krupno) - može i ne mora
- Za pac:
- šaka soli
- 1 žlica crvene slatke paprike
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica senfa
- list kadulje
- ružmarin
- 1,5 dl ulja (pol suncokretovo, pola maslinovo)
Dan prije koljenicu (ali nije neophodno) natrljajte solju, crvenom paprikom, češnjakom, senfom, kaduljom, ružmarinom i maslinovim i običnim uljem.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Stavite koljenicu u vatrostalnu zdjelu ili kalup zajedno sa paprikom, lukom i paradajzom te sa oguljenim, posoljenim krumpirom. Zalijte s uljem iz paca, i stavite u pećnicu da se peče oko 2 - 2,5 sata. Koji put je okrenite i zalijte sokom od pečenja. Nemojte je pikati vilicom da ne izađu sokovi, već je okrećite hvataljkama. Ako je krumpir izrezan na manje komade dodajte ga koljenici nakon pola sata, sat pečenja.
prilog: GRAH I MATOVILAC SALATA S BUČINIM ULJEM
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme:1 dan namakanja graha + 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta
- 40 dag graha
- 10 dag matovilca
- 1 luk
- bučino ulje
- sol
- papar
Grah namačite u vodu dan ranije. Skuhajte u vodi u koju dodajte žličicu soli. Prvu vodu uvijek bacite. Kuhajte ga sat – sat i pol. Pazite da se ne raskuha. Luk ogulite i izrežite na kolutiće, posolite i pustite da malo odstoji da pusti vodu. Kada se grah malo ohladi, dodajte luk. Posolite, popaprite, dodajte očišćen matovilac i obilato prelijte bučinim uljem.
Grah salatu možete napraviti i bez matovilca. Za salatu možete upotrijebiti i grah iz konzerve. Tada grah operite i začinite. Najbolje da salata malo odstoji u hladnjaku da se okusi povežu.
desert: MATTONELLA DI PANDORO, Italija
Za 4-6 osoba
Vrijeme pripreme i hlađenja kreme: 1 sat i 30 minuta
Vrijeme pečenja: 10 minuta
Vrijeme hlađenja: 4 - 5 sati
Temperatura pećnice: 100C
- 1 kg Pandoro (panetone bez grožđica)
- 2,5 dl slatkog vrhnja – tučeno
- 20 dag mliječne čokolade
- ½ dl ruma
- putar
- štaub šećer – prosijani
- slatki kakao prah ili čokolada u prahu – prosijani
- komadići čokolade, bademi, lješnjaci - za ukras
Zagrijte pećnicu na 100C. Natrgajte čokoladu na kockice i otopite je na pari. Dodajte joj rum ili neki drugi liker i dobro miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se ohladi u hladnjaku barem sat vremena. Posebno čvrsto umutite slatko vrhnje u šlag i pomiješajte sa hladnom smjesom otopljene čokolade i ruma. Razrežite pandoro na šnite debljine 1 cm (odstranite koricu) i namažite donji dio šnita sa putrom. Poslažite ih na namazani lim i zapecite u pećnici desetak minuta dok ne poprime zlatno žutu boju. Dobro ohladite. U kalup posložite red Pandora pa red hladne kreme red Pandora red hladne kreme. Svaki red i vrh kolača dobro posipajte sa prosijanim štaub šećerom i kakaom ili čokoladom u prahu, a vrh ukrasite komadićima čokolade i listićima badema. Stavite ga u hladnjak na par sati da se poveže i stisne.
***Poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 6.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.