Čušpajz od poriluka

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Cušpajz (varivo) od poriluka

Recept: Čušpajz (varivo, cuspajz) od poriluka (na način moje bake Anđele)

Čušpajzi - koliko ih nekada kao mala i nisam nešto pretjerano voljela, sada ih obožavam... i praviti i jesti :) Lagano, bez zaprške, ukusno i zdravo¨! Dobar tek!

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 30 minuta

  • 5 - 6 mladih poriluka (narezanih na kolutiće)
  • špek (narezan na kockice ili šnitice)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1 mrkva (naribana)
  • 4 - 5 krumpira (narezana na kockice)
  • crvena mljevena slatka paprika
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Poriluk dobro operite i očistite i narežite na kolutiće. Zatim ga tako narezanog još jednom dobro isperite u vodi da izađe ostatak zemlje i blata. Vrlo kratko ga u vreloj posoljenoj vodi blanširajte. Na maslinovom ulju popržite špek, luk, češnjak i mrkvu. Posolite, popaprite, dodajte krumpir narezan na kockice i dinstajte. Dodajte mljevenu crvenu papriku, zalijte s malo vode da pokrije krumpir i nastavite dinstati. Dodajte blanširani poriluk,  još vode i kuhajte na laganoj vatri 20 - 30 minuta. Poslužite toplo.