Da li su rafioli izvorno korčulanski, makarski, trogirski, imotski, sinjski ili creski ne bitno, to su tradicionalni hrvatski - dalmatinski suhi kolačići, definitivno moji najdraži. U filu se mogu staviti bademi, ali i orasi, lješnjaci, čokolada, suho usitnjeno voće... Također aromu možete pojačati rumom, rakijom, maraskinom... prema želji. Svaki kuhar ima svoj način pripreme rafiola, a ovo je jedan provjereni recept, koji zasigurno uspjeva! Rafioli mogu stajati dugo i najbolji su tek nakon nekoliko dana. Držite ih u zatvorenoj limenoj kutiji.
Vrijeme pripreme sa stajanjem: 2 sata i 30 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 70 dag oštrog brašna
- ½ praška za pecivo
- 20 dag putra
- 3 jaja
- 2 žumanjka
- 6 dag šećera
- sol
- mlijeko po potrebi
Fila:
- 4 jaja
- 20 dag šećera
- 40 dag badema, malo prepečenih pa samljevenih
- 1 žlica rakije
- 3 žlice maraskina
- muškatni oraščić
- cimet
- narančina i limunova korica
- 5-6 dag natrgane čokolade za kuhanje
- malo sitno narezanih grožđica (može i ne mora)
- malo ruma
- rakija (lozovača, kruška)
- kristalni šećer
Pripremite tijesto: u brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće putra, dodajte jaja, žumanjke, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, oblikujte ga u kuglu, obložite folijom te ostavite neka počiva oko sat vremena u hladnjaku.
Za to vrijeme pripremite filu: jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe (možete pola badema prepržiti u suhoj tavici, da budu aromatičniji, pa kad se ohlade, sameljite ih sa ostalim bademima u blenderu), limunovu i narančinu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet. Možete dodati i ostatak od onih 2 bjelanjaka od tijesta da ih iskoristite.
Tijesto premijesite i razvaljajte na 2 - 3 mm. Dva su načina kako možete oblikovati rafiole: 1. stavljajte na tijesto filu žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole). Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je fila pokrivena. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s filom, pa ukrasnim kotačićem oblikujte rafiol po rafiol. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i filu. Ili 2. izrežite krugove okruglim kalupićem za krafne ili čašom, stavljajte na njih malo file, rub rafiola namažite pomoću kista bjelanjkom da se bolje slijepe i preklopite krugove te im rub stisnite vilicom da ih ukrasite i učvrstite stiskanje.
Rafiole slažite na masni papir na lim i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta (moraju ostati svijetle boje). Pečene rafiole odmah premažite s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer.