Boršč - juha od cikle je specijalitet Rusije, Ukrajine i Moldavije. Stara ruska poslovica kaže: Koliko kuhara toliko vrsta boršča. Uglavnom, boršč je jako ukusna i fina gusta juha, malo kiselkasta, specifične crvene boje koju joj daje cikla.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat i 20 minuta
- 1 cikla - narezana na ploškice ili kockice
- ½ kg junetine ili pola količine junetine, pola svinjetine - za mesni temeljac
- 2 mrkve – jedna narezana na kolutiće za juhu, druga na rezance
- 1 peršin (sitno nasjeckan)
- celer
- 2 glavice luka – jedna samo oguljena (za temeljac), druga sitno nasjeckana
- lovor (za temeljac)
- ½ glavice zelja
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 15 dag nasjeckanog paradajza ili pelata
- 1 limuna
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 dl jušnog temeljca
- 2 režnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
- 1 žlica šećera
- prstohvat sušenog kopra
- peršin (sitno nasjeckan) – za posipati
- sol
- papar u zrnu
Osnova za ovaj recept je mesni temeljac. Prvo skuhajte klasičan mesni temeljac (juhu) s vodom, mesom, mrkvom, peršinom, lukom i lovorom. Za to vrijeme narežite zelje na trakice, ciklu i drugu mrkvu narežite na rezance, a krumpir na kockice. Lonac s procijeđenim mesnim temeljcem vratite na vatru, dodajte narezani krumpir i zelje te kuhajte 15ak minuta. U međuvremenu pripremite umak od cikle: podinstajte sitno nasjeckan luk i mrkvu, dodajte ciklu, pokapajte sokom polovice limuna, podlijte s 2 dl temeljca, dodajte narezani paradajz, sol, papar, žličicu šećera, sušeni kopar i dinstajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Kada su krumpir i zelje kuhani, dodajte umak od cikle, protisnuti češnjak i kuhajte dok zavrije. Ugasite vatru, poklopite i ostavite da odstoji 10ak minuta. Dodajte kiselo vrhnje u juhu i promješajte.
Ako želite meso iz juhe narežite ga na kockice i dodajte u juhu.