BIJELA PITA OD JOGURTA I VRHNJA je recept tete Lele, a sama pita je prefina, kremasta i tako ukusna, a usto i neobična i fora jer se tijesto riba...
Vrijeme pripreme i hlađenja tjesta: 2 sata
Vrijeme pečenja: 35 -45 minuta
Temperatura pećnice: 220C
Tijesto:
- 17 dag putra
- 4 žumanjka
- 10 dag šećera
- 25 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Fila:
- 3 jogurta
- 2 vrhnja
- 5 žlica brašna
- 20 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- snijeg od 4 bjelanjka
putar – za namazati kalup
Zamijesite glatko tijesto od brašna, omekšanog putra, žumanjka, šećera, praška za pecivo i vanilin šećera te ga odvojite na 2 dijela i oblikujte 2 kugle. Stavite ih u foliju i u zamrzivač.
Dok čekate da se tijesto stvrdne, napravite filu: U jednoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, a u drugoj zdjeli izmiksajte jogurt, vrhnje, brašno, šećer i vanilin šećer zajedno. Na kraju dodajte snijeg bjelanjaka i promiješajte. Fila će biti tekuća.
Kad se tijesto stvrdnulo, upalite pećnicu na 220C, a jednu kuglu tijesta naribajte na krupniji ribež direktno u četvrtasti kalup koji prethodno namažite putrom. Na ribano tijesto rasporedite filu pa na filu naribajte drugu kuglu tijesta. Pitu pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 – 45 minuta, dok ne posmeđi. Izvadite i ohladite, pa ohlađenu narežite na kocke.