SAMOSA mog prijatelja Antimona – Ahmeda al Rahima, poznatog Ante iz Večernje škole
Samosa je izvorno indijsko jelo, koje se može pripremiti kao i kineske proljetne rolade (spring rolls) od junetine, janjetine, piletine ili od povrća. Moj prijatelj Antimon otvorio je mali slatki restorančić u Arena centru u Zagrebu i priprema samosu. Tijesto je kao za štrudl, možete ga po želji sami napraviti ili kupiti.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat
- 6 listova za štrudl
- 50 dag mljevenog junećeg (ili pilećeg ili janjećeg) mesa
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 češnja češnjaka (protisnut)
- chilli – prema želji
- 1 žličice korijandera
- 2 žličice svježeg đumbira
- ½ dl nasjeckane metvice sok od 1 limuna
- 2 žlice biljnog ulja
- sol
- papar
Zagrijte ulje na tavi, dodajte luk, češnjak i začine. Pomiješajte i pržite dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i cijelo vrijeme miješajte i kuhajte. Skinite s vatre i dodajte sok od limuna. Svaki list za štrudl izrežite na tri trake po dužini. Jednu traku premažite uljem pa na nju stavite drugu traku, ponovo nauljite, stavite filu, zamotajte u trokutiće i pržite u dubokom ulju, svaku stranu oko 3 minute dok pozlate i postanu hrskave. Ocijedite ih na papirnatoj salveti..
Samosu možete pripremiti samo od povrća, tako da meso zamijenite sa povrćem: narežite 1 mrkvu i 1 krumpir na sitne kockice, dodajte 1 šalicu smrznutog graška i dinstajte na luku, češnjaku i začinima (obavezno curry) oko pola sata podlijevajući jušnim temeljcem da povrće omekša. Zavite u tijesto i prepecite u ulju.