Klasičan Uskrsni doručak u Zagrebu, a i šire, podrazumijeva šunkicu, jaja, domaći sir i vrhnje, francusku salatu, mladi luk, hren i rotkvice. Jednostavno i uvijek fino. Možete napraviti i umak od hrena umijesto da samo naribate hren (pomiješajte ga s grčkim jogurtom ili vrhnjem), napravite ukusan quiche lorraine (pitu sa šunkom i sirom) i ukrasite jajima ili za klince napravite male pizzete sa šunkom i sirom ili male slatke odjevene hrenovke, bit će presretni!
Sretan vam Uskrs!
Evo nekoliko prijedloga koji su zaista jako brzi i jednostavni:
Prijedlog 1: ODJEVENE HRENOVKE
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 1 lisnato tijesto
- 8 hrenovki
- 1 žumanjak
- ulje
Zagrijte pećnicu na 180C. Razvaljajte tijesto i razrežite ga na 8 ili 16 kvadrata ili traka. Na njih ukoso položite hrenovke (ili polovice hrenovki) pa omotajte tijestom. Posložite na nauljeni lim ili masni papir pa premažite kistom umočenim u izmućeni žumanjak. Pecite 15-ak minuta.
Prema želji kada motate hrenovke, možete ih namazati s malo senfa ili kečapa.
Prijedlog 2: JEDNOSTAVNA SALATA BEZ RECEPTA
za ovu salatu nema recepta! Samo narežite mrkvu na prutiće, celer, komorač, krastavac, korabicu i bijelu repu te operite rajčice. Servirajte uz umak: pomiješajte grčki jogurt ili vrhnje s žlicom senfa, žlicom hrena, posolite, a prema želji možete dodati i sušeni kopar, peršin, luk u prahu, svježe mljeveni crni papar i malo sojinog mlijeka.
Prijedlog 3: BRZI NAMAZ OD GRAŠKA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
- 25 dag očišćenog mladog graška (ili iz konzerve)
- 2 žlice mladog kozjeg ili kravljeg sira
- 1 žlica soka od limuna
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Ocijedite skuhani ili konzervirani grašak i sa svim ostalim sastojcima ga izmiksajte u blenderu. Po potrebi dodajte još malo vode te miksajte do željene glatkoće i mazivosti. Ohladite u hladnjaku.
Prijedlog 4. PAŠTETA OD RICOTTE I PINJOLA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
- 20 - 25 dag talijanskog sira ricotte – 1 pakiranje (ako nemate, može i svježi kravlji sir)
- pinjoli (kratko prepečeni)
- 1 češanj češnjaka
- bosiljak
- čisto djevičansko maslinovo ulje
- aromatično ulje s bosiljkom
- ribani parmezan
- sol
- papar
Pinjole kratko prepecite na tavici da požute (ali pazite da ne posmeđe i zagore!). U blenderu izmiksajte par svježih listića bosiljka, popržene pinjole, češnjak, sol i papar. Polako dodajte maslinovo ulje i aromatično ulje s bosiljkom. Dodajte ricottu i parmezan te izmiksajte u glatku paštetu. Stavite u zdjelicu i u hladnjak da se stisne. Po vrhu posipajte nekoliko cijelih pinjola i pokapajte maslinovim uljem. Služite uz prepečenac.
Prijedlog 5: PIZZETE SA ŠUNKOM I SIROM
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 10 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 15 dag šunke (narezane na kockice)
- 15 dag sira (nariban ili narezan na kockice)
- 4 - 5 jaja
- 1 kruh narezan na šnite ili toast
- origano
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200C. Napravite smjesu od šunke, jaja i sira. Posolite, popaprite. Rasporedite šnite kruha ili tosta po limu i na svaku stavite smjesu. Pecite u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta. Pospite origanom.