Svake treće nedjelje u lipnju u svijetu se slavi Međunarodni dan očeva. Običaj da se slavi Dan očeva prvo se iz Washingtona proširio po cijelom SAD, pa je krenuo dalje... Na ideju da se slavi Dan očeva došla je Sonora Smart iz SAD 1909. godine koja je na neki način htjela zahvaliti svom ocu koji se cijeli život brinuo za nju jer joj je majka umrla kad je bila mala.
Iako kod nas taj praznik i nije nešto popularan i obilježen (mi uvijek kasnimo nekoliko godina kao i s Danom zaljubljenih - Valentinovim, ali već ćemo mi to slavit..), to nije razlog da ne napravimo jedan dobar ručak povodom Dana očeva.
Mi ćemo ovu nedjelju spojiti dva slavlja: Sarin 25. rođendan (btw, to je bio moj najsretniji dan u životu...) i naravno, Dan očeva! U to ime pripremiti ću jedan sjajan meni i podijeliti ga s Vama:

TATARSKI BIFTEK
Tatarski servirajte uz prepečen toast i putar. Tatarski kao predjelo je my favorite, a ovaj tisuću puta isprobani recept Steve Karapanđe je definitivno - najbolji!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: zavisno da li meso ručno kosate ili izmiksate u blenderu (bolje je naravno meso kosati!)
- 50 dag junećeg bifteka
- majoneza
- češnjak (sitno nasjeckan)
- luk (sitno nasjeckan)
- senf
- paradajz u tubi
- crvena paprika
- peršin (sitno narezan)
- kiseli krastavci (sitno nasjeckani)
- kapari (sitno nasjeckani)
- crne otkoštene masline (sitno narezane)
- 1-2 inćuna (sitno narezan) - može i ne mora
- Tabasco
- čašica konjaka ili viskija
- sol
- papar
Kupite samo svježi biftek. Stavite ga u pac (meso mora odstajati barem jedan dan u pacu od soli, ulja i senfa, koji se može izostaviti, jer meso od njega potamni), ocijedite ga, što sitnije iskosajte i očistite od žilica. Sve sastojke sitno nasjeckajte i umiješajte u meso. Probajte ga da vidite što još treba dodati. Količina svih sastojaka ovisi o želji, vlastitom ukusu i okusu kakvog želite da je vaš tatarski.

BIFTEK WELLINGTON Beef Wellington (franc. File de boeuf en Croute)
Iako ne postoji dokaz, navodno je Wellingtonova pečenka dobila ime po 1. vojvodi od Wellingtona - Arturu Wellesleyu (1769.-1852.), koji osim što je bio poznat po pobjedama nad Napoleonom, bio je vrlo poznat kao veliki ljubitelj jela, pića i žena (bio je ljubavnik Lady Hamilton).
Biftek Wellington svojataju i Francuzi i Englezi, a postoji i nekoliko načina pripreme – omatan gljivama, pršutom i lisnatim tijestom; sa pilećim jetrima, gljivama i lisnatim tijestom; sa gušćom paštetom, gljivama i lisnatim tijestom, ili šunkom, gljivama i telećim jetrima. U svakom slučaju gljive i lisnato idu u sve načine. Samo je „mesni“ dio različit. Svejedno na koji način, biftek u lisnatom tijestu je senzacija, kao, uostalom i Wellington kobasice, losos ili janjetina. (Sve varijacije u lisnatom – nose naziv Wellington!)
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 250C
- 80 dag – 1 kg junećeg filea
- 1 lisnato tijesto
- 25 dag sitno sjeckanih šampinjona ili nekih drugih gljiva
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 češanj češnjaka (protisnut)
- 1 žličica kadulje i majčine dušice
- 5 dag brašna
- 2,5 dag prezli
- 1 mljevena velika pileća prsa
- 1 žumanjak – za premaz
- 7,5 dag putra
- 4 žlice ulja
- sol
- papar
Očistite juneći file od masnoće, posolite ga i popaprite. Ispržite ga na tavi sa uljem i putrom oko 5 minuta i maknite sa vatre. Pripremite filu - sitno nasjeckajte gljive i podinstajte na tavi, dodajte nasjeckani luk i češnjak i dinstajte još pet minuta. Dodajte sve začine, promiješajte i stavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi pa onda stavite u hladnjak. Posipajte brašnom radnu površinu na kojoj ćete razvući lisnato tijesto. U blenderu izmiješajte mljevenu piletinu i prezle s hladnim gljivama, lukom i biljem, a zatim smjesu ravnomjerno raširite na lisnato tijesto ostavljajući 10 cm od ruba tijesta. Omotajte biftek sa lisnatim tijestom i stavite u kalup koji prvo namažite putrom. Premažite ga žumanjkom i stavite u hladnjak na pola sata. Zagrijte pećnicu na 250 C. Biftek pecite u pećnici na srednjoj rešetki 35 minuta.
*Pecite ga prema želji 5 minuta više ako volite srednje pečeni biftek, a 5 minuta manje ako volite manje pečen biftek. Nakon što ste ga izvadili iz pećnice, pustite ga neka odstoji 10 minuta. Režite ga na šnite debljine 2 cm i poslužite.
*Prema želji možete pripremiti i Wellington sa pršutom: biftek posolite krupnom solju i popaprite svježim paprom, sa svih strana kratko zapecite na tavi te ohladite sa strane i premažite senfom. Šampinjone sameljite i podinstajte pa ohladite. Lisnato tijesto razvucite i na njega posložite pršut, pa gljive pa biftek, zamotajte, premažite žumanjkom i pecite u pećnici 35 minuta na 250C.
Uz Biftek Wellington, zapecite
mladi krumpir s ružmarinom i servirajte veliku zdjelu salate!


A za desert:

LEDENI VJETAR S JAGODAMA / MALINAMA
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 1 sat
Vrijeme hlađenja: 2 sata
Temperatura pećnice: 150C
3 gotove beze kore (kupite ih u svakoj boljoj slastičarnici)
Žuta krema:
- 9 žumanjka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 1 putar
- ½ l tučenog slatkog vrhnja
- jagode, banane, kivi ili po želji drugo voće
- limunov sok
Žuta krema: Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, mlijeko i vanilin šećer te kuhajte kremu na pari dok se ne zgusne. Ohladite je, pa dodajte putar i pjenasto je izradite.
Svaku beze koru premažite žutom kremom.
Narežite jagode, maline ili neko drugo voće na šnitice i pokapajte limunom da ne potamne. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. Na podlogu za tortu stavite jednu koru premazanu žutom kremom. Zatim složite red jagoda i prekrijte trećinom šlaga. Stavite slijedeću koru. Postupak ponovite do posljednjeg sloja šlaga. Cijelu tortu izvana premažite šlagom i ohladite u hladnjaku.
*Umjesto žumanjaka možete staviti i puding od vanilije.
*Također, umjesto žute kreme možete otopiti 2 bijele čokolade na pari i s njima premazati kore.