predjelo: ZAPEČENE TIKVICE S MOZZARELLOM

Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 15-tak minuta
- 2 tikvice
- 2 mozzarelle
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Tikvice uzdužno narežite na tanke šnitice i kratko prepecite (svaku stranu minutu – dvije) na grill tavi te ohladite. Posolite i poparite. Narežite mozzarellu na šnitice i stavite na papirnatu salvetu da se ocijede. Svaku šnitu mozzarelle zamotajte u šnitu prepečene tikvice i pričvrstite čačkalicom. Ponovo stavite na zagrijanu tavicu minutu, dvije da se malo zagrije, pokapajte maslinovim uljem i toplo poslužite.
glavno jelo: PILEĆA PRSA U UMAKU OD NARANČE uz pire krumpir
Jako fino i brzo gotovo jelo. Na vrhu je popularnosti u mojoj kući jer sve što je sa narančom i slatko moji klinci obožavaju.

Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 40 min
- 8 manjih šnicli od pilećih prsa
- 1 žlica senfa
- 1,5 dl sok od naranče
- 1 naribana korica naranče
- 2 dag smeđeg šećera
- 2 žličice škrobnog brašna
- 4 dag putra
- 2 žlice ulja
- 1 žlica soli
Pileće filete malo stanjite, pospite ih solju s obiju strana, ostavite da odstoje 10tak minuta, pa premažite senfom. U većoj tavi zagrijte ulje i pola količine putra pa na laganoj vatri pecite piletinu s jedne i druge strane oko 8 minuta. Nakon toga piletinu izvadite na topli tanjur. U istu tavu stavite preostali putar, koricu naranče, narančin sok i šećer pa miješajući kuhajte oko 3 do 4 minute. Dodajte škrobno brašno pomiješano s malo vode i na kraju tanke šnite oguljene naranče. Kratko prokuhajte i po potrebi umak razrijedite vodom te dodatno posolite. Šnicle od pilećih prsa složite na zagrijani tanjur, na svaki stavite kolutić naranče i sve prelijte vrućim umakom.
PIRE KRUMPIR

Za 5 - 6 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 1 kg krumpira
- 3 – 4 dl toplog mlijeka
- ½ dl kiselog vrhnja
- 2 - 3 žlice omekšanog putra
- muškatni oraščić
- sol
- 4 - 5 žlica smeđeg šećera (prema želji)
Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u slanoj vodi (15-tak minuta). Ocjedite i sa drobilicom za pire ga izgnječite. Dodajte vrhnje, muškatni oraščić, putar, prema želji smeđi šećer, pa uz stalno miješanje malo po malo sipajte toplo mlijeko da pire bude kremastiji.
*Umjesto mlijeka i kiselog vrhnja, možete staviti i slatko vrhnje ili vrhnje za kuhanje
desert: BAKINE KNEDLE SA ŠLJIVAMA/MARELICAMA

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat
- 4 - 5 krumpira
- 7 dag putra
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 35 dag brašna (pola oštrog, pola glatkog)
- šljive ili marelice
- šećer (može i smeđi)
- vanilin šećer
- prezle ili mljeveni keksi
- putar za prezle
Skuhajte krumpir u ljusci i ogulite ga. Dodajte putar i napravite pire, ohladite ga i dodajte 3 jaja. Dobro ih izmiješajte, malo posolite i dodajte brašno. Šljive ili marelice razrežite, izvadite koštice i umjesto koštica stavite žlicu šećera i malo vanilin šećera, te ih zatvorite. Uzmite tijesta koliko je velika i šljiva te je omotajte s tijestom i oblikujte lopticu. U lonac do pola ulijte vode, zakuhajte, posolite, dodajte malo putra i kuhajte knedle par minuta, dok ne isplivaju na površinu. Skuhane knedle vadite šupljikavom žlicom i stavljajte na tavicu u kojoj na putru prepržite prezle ili mljevene kekse da dobiju lijepu zlatnožutu boju. Uvaljajte ih u prezle potresanjem tavice. Servirajte tople i posipajte sa šećerom i cimetom.
*Umjesto šljiva ili marelica možete stavljati i smjesu od sira (sir, jaje, šećer, vanilin šećer).
Autor: Suzy JosipovićDatum: 24.4.2012.Foto izvor: