Juha: MAMINA ZAGORSKA JUHA
Za 4 - 6 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat
- 30 dag krumpira
- bijelo vino
- senf
- feferon
- lovor
- ulje
- 2 dag crvenog luka
- 1 dag špeka
- 5 dag svježih šampinjona
- 2 žlice brašna
- slatka crvena paprika
- sol
- papar
Na ulju prodinstajte luk. Dodajte špek narezan na kockice i šampinjone narezane na listiće. Brašno i crvenu papriku zalijte vodom pa dodajte vino, senf i ostale začine. Izrežite krumpir na kockice. Kuhajte ga u posebnom loncu u slanoj vodi. Kad je gotov, ocijedite ga, dodajte u juhu i kuhajte još 10 min.
glavno jelo: PEČENO – POHANA PILETINA IZ PEĆNICE
Za 5 - 7 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 2 mala pileta (narezana na komade)
- 10 dag brašna
- 3 jaja
- 20 dag prezli
- 10 dag putra
- 1 limun
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 220 C. Oprane i obrisane piliće narežite na po 8 komada (batake prorežite uz kosti, a bijelo meso odvojite od kosti i vodoravno prorežite na 2 plosnata komada). Posolite, popaprite i panirajte* (brašno, pa jaja pa prezle). Posložite na putrom premazan lim i nakapajte preostalim otopljenim putrom. Pecite u zagrijanoj pećnici 25 min.
*Servirajte uz limun.
prilog 1: PIRE LOPTICE
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minuta
- 1 pire krumpir (od 1/2 kg krumpira, mlijeka, malo putra)
- prezle (za paniranje)
- 2 jaja (za paniranje)
- brašno (za paniranje)
- sol
- ulje
Napravite gušći pire od krumpira tako da možete oblikovati u male loptice. Loptice panirajte u brašno, pa u izmućena jaja i u prezlu. Pržite loptice u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju.
*Po želji, u kuglice možete dodati i ribanu mrkvu.
prilog 2: miješana salata
desert: ŠTRUDL (ŠTRUDEL) S JABUKAMA
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 30 – 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 6 – 8 kora za štrudl
- 1, 2 kg jabuka
- 10 dag mljevenih keksa ili prezli (mogu se malo i prepržiti na putru )
- 1 žličica cimeta
- 2 – 3 vanilin šećera
- 10 dag bijelog ili voćnog šećera
- 5 dag smeđeg šećera
- malo badema, oraha ili lješnjaka (prema želji)
- putar ili ulje
- 10 dag grožđica (prema želji)
- 10 dag pinjola, limunove korice ili ušećerene korice limuna
- rum (prema želji)
- štaub šećer – za posip
Zagrijte pećnicu na 180C. Jabuke ogulite i naribajte ili sitno narežite na kockice. Pripremite sve ostale sastojke. Kore namažite sa malo rastopljenog putra i posipajte sa jabukama, prezlima, mljevenim keksima, šećerom, vanilin šećerom, opranim grožđicama (može ih se prije malo namočiti ili u rum ili u vodu), naribanom limunovom koricom i cimetom. Ne filajte ih do samih rubova, da smjesa ne curi, ostavite prazna dva, tri centimetara sa svake strane. Zarolajte ih i slažite u redove u nauljen peh. Površinu kora premažite bjelanjkom i pospite listićima putra. Pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata, dok štrudl ne dobije lijepu zlatnu boju. Još vrući, pospite štaub šećerom.
*Također prvo možete pripremiti filu – sve sastojke pomiješati, pa filati sa već pripremljenom filom.
*Umjesto jabuka možete upotrijebiti trešnje bez koštica, šumsko voće i sl.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 01.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.